Kategorier
Allmänt Anna R Annika Deckare

Med fokus på deckare!

crimegardenI går besöktes Stadsbiblioteket av deckarexperten Kerstin Bergman från Crime Garden som en del i ett gemensamt läsfrämjandearbete mellan Stadsbiblioteket och Söndrums bibliotek. Kerstin inledde föreläsningen med att berätta varför hon tror att deckare är så populära, fortsatte med en genomgång över vilka deckargenren som finns och belyste därefter deckartrender under 2000-talet, innan hon avslutade med tips på bra nya deckare.

När det gäller deckargenrens popularitet lyfte Kerstin särskilt de nordiska deckarna och berättade bland annat att det internationella framgångsreceptet för dessa har varit att de nordiska författarna ofta haft angloamerikanska genreninfluenser, vilket gjort att även utländska läsare har kunnat relatera till och känna igen sig i konventioner och litterära traditioner. Andra faktorer hon nämnde var de nordiska miljö- och naturskildringarna som återges i böckerna (och som ofta ses som exotiska utomlands), men även traditionen av att skriva böcker som innehåller kritik av den nordiska välfärdsstaten och som har ett persongalleri av starka jämställda kvinnor. Stieg Larsson har därtill varit en viktig komponent i framgången utomlands för hela genren.

När det gäller deckargenren, så presenterade Kerstin de vanligaste: pusseldeckaren, den hårdkokta deckaren, polisromanen och thrillern, som vanligtvis delas in i subgenren den psykologiska och politiska. Andra genren som hon nämnde i förbigående var den klassiska detektivromanen, barn- och ungdomsdeckaren, rättegångsdeckaren, journalistdeckaren, den historiska deckaren och den kriminaltekniska (forensic)deckaren.

Vilka trender kunde då Kerstin se på 2000-talet? Jo, fler kvinnor och en vidareutveckling av Stieg Larsson-konceptet dvs att skriva i genrehybrider, skapa nya sorters hjältinnor och utkomma med triologier (istället för serier om tio band, som var vanligt dessförinnan). Andra trender är att man i böckerna har en huvudsaklig hjälte, man ser oftare en polis i samarbete med en amatördetektiv (tex journalist, författare eller dyl), medelklass och individualisering, handlingen har flyttat från storstaden till landsortsmiljöer, familjen och det personlig står i fokus, skurkarna är oftast från öst (fd Sovjetunionen och fd Jugoslavien) och en trans-nationell brottslig har brett ut sig. Kerstin berättade också att det under 2000-talet finns fler barn bland offren, motiv till brott återfinns i förövarens barndomstrauman, man använder en genrenvariation (tex bladar in skräck, fantasy, chick lit)och det är vanligt att man skapar en ny typ av hjältar i nya miljöer.

crimegarden1

Nya böcker Kerstin tipsade om var:

  • UltiMatum av Anders de la Motte som är fristående fortsättningen på MemoRandom. Författaren är en skicklig intrigmakare och vi möter ett komplext persongalleri. Han arbetar med frågor som skuld, hämnd och makt.
  • Måltavla av Ingrid Hedström som är en fristående fortsättning på Bortfall. Här möter man ett tydligt feministiskt budskap. Boken ger en skrämmande och insiktsfull bild av dagen samhälle.
  • STHLM delete av Jens Lapidus som är en fristående fortsättning på VIP-rummet. En bok med högt tempo och stort underhållningsvärde.
  • Skymningsflickan av Katarina Wennstam. Här skildras den utsatta människan och kriminalitet som kan uppstå när unga människor inte känner sig sedda.
  • Orten av Joakim Zander som är en fristående fortsättning på Simmaren. Högt tempo förenas med aktuella frågor.

Om man vill läsa spänningslitteratur skriva på ett bra språk, så rekommenderade hon:

/Anna R och Annika

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s