Kategorier
Böcker Program

Livsviktigt om kroppen, känslor och mens

Ibland läser man böcker som berör och ibland läser man böcker som verkligen berör, ger en en rejäl spark i magen och en ordentlig käftsmäll. Peppad som bara den blir jag av denna läsning!

YouTube-fenomenet Clara Henrys ”Ja jag har mens, hurså!” och Anna Höglunds ”Att vara jag” är två sådana böcker.

 

ClaraDen förstnämnda är Clara Henrys bokdebut och är en faktaspäckad bok om just mens och alla vinklar och vrår av detta. Clara Henrys agenda är tydlig. Tabun ska bort, mens ska pratas om och skrivas om. Miljontals människor, eller livmodersbärare som Clara kallar dem, menstruerar varje månad världen över och vissa går igenom livet utan att ha någon att prata om detta med. Boken är en vägledning i hur du bäst hanterar din mens med mensskydd, choklad osv. men tar också upp menshistoria, menssexism och har en egen mensordlista. Den är fylld av informativa tecknade bilder och skriven i en lättsam men fängslande stil.

Underhållande, uppkäftig (i positiv bemärkelse) och livsviktig är tre ord som får beskriva denna bok. Jag ser mycket fram emot att få lyssna på Clara Henry i egen hög person på Stadsbiblioteket tisdag 15/3 17.30-19.00, fri entré. Du kan läsa mer om detta på bibliotek.halmstad.se

Jag tänker gå till botten med det här. Varför är det så mycket som känns jobbigt med att vara jag? Kommer det inifrån eller utifrån?”

att varaDetta undrar Rosa, huvudpersonen i Anna Höglunds skönlitterära bok ”Att vara jag”. I Rosas liv finns mycket funderingar kring hur och när första mensen ska komma, funderingar på storasyster och det som hon gör, storasysters pojkvän som inte är särskilt schysst, om hur man ska vara i skolan och hemma, den snygga killen i skolan med mera. Rosa har problem med att hitta sig själv, men kanske framför allt med att få lov att vara sig själv. I skolan och till vänner kan man inte säga vad man tycker, man får inte vara för mycket eller för lite. Det hade varit lättare att vara kille tror Rosa eller att vara varken kille eller tjej. Lättast hade varit att få vara, bara vara jag.

Denna bok innehåller precis som Clara Henrys, bilder som förstärker texten. Men bilderna i Anna Höglunds bok är mer mörka och förtvivlade. Trots det mörka och svåra är det en ljus bok i det att tabuämnen hamnar på bordet. För läsare med samma känslor som Rosa bör man känna sig mindre ensam och ledsen efter läsningen. Boken avslutas med att Rosa får en tårta av sin familj då första mensen kommer.

Sammanfattningsvis är detta två viktiga överlevnadsböcker för alla åldrar!

Jessica

Här kommer lite fler tips i samma genre:

Liv Strömquist – Kunskapens frukt

Sandra Dahlén – Sex med mera

Nathalie Simonsson – Världens viktigaste bok

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s