Kategorier
Allmänt

En bok i behändig storlek

På biblioteket händer det ofta att man får frågan om vi har böcker som inte är så tjocka. Det är inte alltid man känner för att läsa riktiga mastodontverk. Ibland har man större lust att läsa en historia som tar slut ganska fort (men inte för fort) eller som är så pass liten i sin storlek att den enkelt ryms i handväskan eller i jackans innerficka.

Men, vad finns det då för böcker som besitter denna fantastiska egenskap – liten, nätt och innehållsrik? Om detta ska jag genast berätta.

YardenFörst ut har vi boken Yarden, som är skriven av Kristian Lundberg. Kort handlar romanen om arbetslivets villkor och om problematiken att arbeta som timanställd. Här finns en hög igenkänningsfaktor för den som, precis som Kristian, har snurrat runt i arbetslivets ekorrhjul. Diskbänksrealism när den är som bäst.

 

Nästa bok kom ut i höstas och har den helt underbara titeln Mannen som läste högt Mannen som läste högt på 6.27-tågetpå 06.27-tåget. Boken, som är skriven av Jean-Paul Didierlaurent, handlar om ord- och bokälskaren Guylain Vignolles som på dagarna arbetar med att krossa böcker. Under varje arbetspass räddar han ett ark eller två från papperskrossens skoningslösa käftar för att dagen efter läsa högt för sina medresenärer på tåget. Från de här dagliga resorna på tåget växer historien fram och en alldeles speciell dag hittar Guylain en USB-sticka på tåget. Stickan innehåller textfiler skrivna av en kvinna vid namn Julie. Guylain blir som uppslukad och härifrån växer det sedan fram en kärlekshistoria som ger gåshud. Detta är en hyllning till alla bokälskare och författare. Den är trevlig, lättsamt skriven, har sköna karaktärer och den är så alldeles underbart mysig.

Som motsats till Jean-Pauls mysläsning har vi Martina Haags senaste bok Det är något som inte stämmer. En berättelse med en naket allvarlig ton om de känslor som kan dyka upp när en familjeidyll splittras.
erlendNästa tunna bok är ingen bok utan istället en författare. På bibliotekets hyllor gömmer det sig ett  antal böcker av en författare som tänker helt utanför boxen – på ett skönt och härligt sätt. Man vet aldrig vart hans historier tänker föra dig. Man kan hamna precis var som helst. Hans namn frågar ni? Erlend Loe. På bibliotekets vuxenavdelning har vi följande böcker av honom:

 

Inventering                                                              Volvo lastvagnar

Fvonk                                                              Doppler

Stilla dagar i Mixing Part                                   Expedition L

Blåst                                                                      Gör vad du vill

Maria & José                                                        Fakta om Finland

Naiv. Super

Ja ni ser ju själva. Bara genom att läsa titlarna på hans böcker förstår man att det är läsning uppåt väggarna som väntar. Om man känner för ett gott skratt är Erlend Loe helt rätt läsning för just det ändamålet.

Som avslutning vill jag passa på att slänga in ett litet tips om Gillian Flynns nya alster som är skriven i novellform och heter En sån som du. En mysrysig historia i samma anda som Edgar Allan Poe eller H.P. Lovecraft. Den tar under en timma att läsa och den klistrar fast dig direkt.

Frida

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s