Kategorier
Anna R Boktips

Lästips på nya böcker inför sommaren!

I dag har jag varit och tipsat om nyutkomna böcker på Alla Hjärtans Hus här i Halmstad. Böckerna som jag pratade om har jag samlat nedan! / Anna R

öppnas-händelseÖppnas i händelse av min död av Liane Moriarty

Öppnas i händelse av min död utspelar sig i Sydney, Australien, och har tre kvinnor i fokus för handlingen. Det är Cecilia som är lyckligt gift med affärsmannen John-Paul, har tre barn och är framgångsrik Tupperware-försäljare. Det är Tess som har en son och är marknadschef på sin egen reklambyrå som hon äger tillsammans med sin man och sin kusin. Det är Rachel som arbetar på den katolska skolan St Angelas och som ser fram emot att snart få gå i pension och få umgås med sitt älskade barnbarn.

Men så händer saker.

Rachels son och sonhustru ska ta med barnbarnet och flytta till New York under en två-årsperiod, något som Rachels värld att falla samman. Tess får reda på att maken och kusinen är kära i varandra. Cecilia hittar ett brev där det står öppnas i händelse av min död, när hon är uppe på vinden och rotar. Dessa händelser gör att Cecilias, Tess och Rachels vägar korsas.

Öppnas i händelse av min död har legat bestsäljarlistor världen över och är en trevlig bladvändare om tre kvinnors som mitt i livet plötsligt hamnar i ett vägskäl, där de måste ta sig en funderare över hur de vill gå vidare med sina liv. Jag tycker att det är spännande att boken utspelar sig i Australien, då jag inte på länge läst någon bok från denna del av världen.

lyckeLycke av Mikaela Bley

Lycke är en spänningsroman som handlar om Ellen som arbetar som kriminalreporter på TV4-nyheterna. Hon lever ensam och är fascinerad av allt som har med döden, mord och mördare att göra, då detta är ett sätt för henne att hålla fokus på annat än sig själv. När en 8-årig flicka försvinner från Kungliga Tennishallen i Stockholm, så får Ellen i uppdrag att skriva om fallet. Redan från början blir Ellen personligt engagerad i jakten på att återfinna Lycke, som flickan heter, och orsaken till detta är att försvinnandet har likheter med en annan händelse som drabbat Ellen privat.

Detta är en spännande bruksdeckare som är snabbläst med korta kapitel och ett driv i texten. Lycke är Mikaela Bleys debutroman och första delen i ett tänkt serie om journalisten Ellen Tamm. Stundtals känner man att det är en debut, då handlingen eskalerar lite för snabbt och dialogen stundtals är lite svajig, men romanen har ett underhållningsvärde som gör att man vill plöja boken och veta hur det går!

före-digFöre dig av Lucie Whitehouse

Hannah lämnade New York och sitt jobb inom reklambranschen, när hon gifte sig med IT-entreprenören Mark för mindre än ett år sedan. Nu bor hon i Marks lyxiga hus i en av Londons finare stadsdelar, medan Mark veckopendlar från USA. När Hannah som vanligt en fredag åker för att möta upp Mark på flygplatsen, så dyker han inte upp. Hon känner oro och ilska om vartannat. Efter mycket om och men så får hon tag i honom, han lugnar henne med att säga att ett viktigt affärsmöte har dykt upp. Men när Hannah söker honom på hotellet han sagt sig bo på, så är han inte där. När hon frågar hans kollegor är de förvånade över att Mark inte tagit med Hannah på den överraskningsresa till Rom, som han planerat för henne. När Hannah därtill märker att viktiga ekonomisks papper och pengar har försvunnit, så börjar hon gräva i vad som kan tänkas vara på gång.

Thrillern Före dig är Lucie Whitehouse tredje roman. Det jag gillar med den här boken är att spänningen successivt byggs upp. I första delen av boken lära vi känna Hannah och Mark samtidigt som det ges återglimtar till tiden för när de träffades, medan handlingen i den andra delen tar fart på riktigt. Detta är en riktigt spännande bladvändare!

offer-utan-ansikteOffer utan ansikte och Den nionde graven av Stefan Ahnhem

Stefan Ahnhem utkom med sin debutroman Offer utan ansikte förra året och nyligen kom uppföljaren Den nionde graven. I dessa böcker möter vi kriminalinspektör Fabian Risk som mer eller mindre frivilligt har flyttat ner från Stockholm till Helsingborg, där han har fått jobb vid Helsingborgspolisens kriminalavdelning under ledning av Astrid Tuvesson.

I första boken Offer utan ansikte står Fabian mitt bland flyttlådorna i sitt nya hem när han blir inkallad till sitt första fall på sitt nya jobb, som visat sig ha koppling till Fabian själv. Det är sommarlov och en träslöjdslärare har hittats torterad och mördad i träslöjdsalen på skolan, där han arbetar. I offrets ficka har man hittat ett klassfoto med offrets ansikte överkryssat. På fotot finns även Fabian med. Fabian minns offret från sin högstadieklass – han var stökig och aggressiv, en riktig mobbare. Polisen börjar snart misstänka att mordet kan vara en hämndaktion av något tidigare mobbningsoffer och att fler offer kan stå på tur.

den-nionade-gravenAndra boken Den nionde graven utspelar sig ett halvår före händelserna i Offer utan ansikte. Här får vi veta vad som hände i Stockholm och varför Fabian lämnade Stockholm för Helsingborg. Handlingen inleds med att Fabian blir inkallad till ett möte med Säpo med anledning av att Sveriges justitieminister oförklarligt har försvunnit på väg till sin bil efter att ha deltagit i en debatt i riksdagen. Försvinnandet förbryllar och snart visar det sig att flera personer försvunnit. I Danmark hittas hustrun till en dansk tv-profil brutalt mördad i hemmet och fallet leder den danska polisen till Sverige. Utredningsarbetet fastnar efter ett tag och även om Fabian arbetar med fallet tillsammans med sin kollega Malin Rehnberg, så är det officiellt Säpos ansvar. Det visar sig snart att mäktiga krafter gör allt för att undangömma sanningen.

Stefan Ahnhem har tidigare skrivit TV-serier och det märks, då båda böckerna får greppet om mig som läsare på direkten och trots att det finns en och annan kliché, så tycker jag att böckerna är välskrivna. Jag gillar när böcker utspelar sig i närmiljö som jag känner igen, vilket handlingens Helsingborgskuliss även gör i Ahnhems första bok.

den-tredje-hustrunDen tredje hustrun av Lisa Jewell

Den tredje hustrun inleds med att den 33-åriga lärarinnan Maya Wolf mitt i natten blir påkörd av en buss och avlider. De höga promillehalterna av alkohol i hennes blod och vittnesuppgifter om att Maya störtat in framför bussen gör att Polisen klassar hennes död som självmord. Mayas make Adrian är förkrossad och inser efter ett tag att allt inte stod rätt till vid tiden för Mayas död. Med sig in i äktenskapet med Maya hade Adrian två ex-fruar och fem barn. Alla kom bra överens – träffades, umgicks och semestrade till och med ihop. Men var alla verkligen så lyckliga?

Vi får följa Adrian i jakten på sanningen, samtidigt som återblickar sker där vi får följa historien även ur Mayas perspektiv.

Den tredje hustrun är engelska Lisa Jewells elfte roman. Detta är en välskriven och spännande historia där en familjs lyckliga fasad långsamt krackelerar.

hundra-omistliga-tingHundra omistliga ting av Lucy Dillon

Gina Bellamy har överlevt bröstcancer och efter att maken bedragit henne med en annan kvinna, så har hon skiljt sig och flyttat från deras gemensamma vackra viktorianska hus till en betydligt mindre lägenhet. När Gina nu sitter bland alla kartonger i sin nya lägenhet, så bestämmer hon sig för att rensa ut och bara ska spara hundra saker som hon tycker om – och som ska stå framme och användas.

I tillbakablickar och genom sakerna minns Gina olika händelser i sitt liv och hon märker snart att när hon gör sig av med vissa föremål, så försvinner också bördor hon burit på i många år.

Lucy Dillon har skrivit fem romaner – alla ganska tjocka, lättlästa och i feelgood-genren. Med feelgood menar jag en bok där huvudpersonen går från att leva sitt liv i vardagslunken, till att genomgå en kris, krisen leder till något gott (personlig utveckling) och personen kan därefter går vidare i sitt liv, en aning, lyckligare och visare. I alla Dillons böcker finns hundar med, så även i denna.

den-enögda-kanienDen enögda kaninen av Christoffer Carlsson

Den enögda kaninen och Christoffer Carlsson läses under 2015 som en del av ”Hela Halland läser” som ett samarbete mellan Region Halland, Hallandsposten och kommunbiblioteken i Halland.

David studerar i Stockholm, men har åkt hem till det lilla samhället Dalen utanför Halmstad för att tillbringa sommaren hos sina föräldrar. Dagarna lunkar på och han umgås med kompisarna som han var med när han växte upp. Kompisgänget har hittat en övergiven stuga i skogen, där de hänger – solar, badar, grillar, dricker och röker. När de inte är vid stugan, så gör de mindre stöldturnéer runt om samhället. När ett inbrott går fel och en person försvinner, så ställs allt på sin spets.

Stämningen i Den enögda kaninen är långsamt och krypande obehaglig. Mitt i det lilla  trygga samhällets lugn, händer både overkliga och våldsamma händelser. Vad är drogrelaterad dröm och vad är verklighet? Samtidigt är det en bok om att vara ung, ha flyttat bort och att åter komma hem och möta dem som blivit kvar. Läsvärd med en massa Halmstad-igenkänning!

fikryLivet enligt Fikry av Gabrielle Zevin

Livet enligt Fikry handlar om en deprimerad bokhandlare vid namn A. J. Fikry. Detta lästips kommer inom snart i ett helt eget inlägg här på bloggen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s