Kategorier
Allmänt

Klassikerläsecirkel med extra allt: Gästartister och erotik!

VirginiaEn av vårens läsecirklar på stadsbiblioteket ägnade sig åt att läsa fyra klassiker. Att göra urvalet var ingen enkel sak, det finns ju tusentals klassiker! Både de man vill läsa, de man har läst och de man tror att man har läst.

Följande böcker valdes och här kommer en kort resumé från varje träff.

Virginia Woolf En oskriven roman
En novell inledde klassikerträffarna. Egentligen tycker jag att novellen är den genre som lämpar sig bäst för läsecirklande.  Överskådligt format och ofta täta texter med mycket att diskutera. Woolfs novell stämmer mycket bra på detta. Den är just förtätad och här finns mycket intressanta ingångar. Vem är ”jaget”? En kvinna eller en man? Vi letade belägg för än det ena än det andra. Vad handlar det om mer än en tågresa? Vad vill Virginia Woolf säga oss? Handlar det månne om skapandets möjligheter, svårigheter och eventuella frihet? Och hur ser en Aspidistra ut?

Fjodor Dostojevskij Fattigt folk
Det kändes svårt att undvika Dostojevskij i detta klassikersammanhang. Om man ber några slumpvis valda läsare att nämna en författare som skrivit klassiker så skulle många nämna honom. Dock ville jag välja en roman som inte var fullt så omfattande som Idioten eller Brott och Straff eller Bröderna Karamasov. Debutromanen Fattigt folk (140 sidor) hade nyligen kommit i nyöversättning. Den fick det bli. Till  träffen bjöds en gäst in: min kollega, rysslandsexperten, Anna Rymdfors.
Fattigt folk är en brevroman mellan en ung kvinna och en något äldre man. Här gick diskussionerna kring frågor som: Är det kärlek? Varför skriver de brev när de bor på samma gård? Vi begrundade också den oerhörda fattigdomen (han gick på tårna för att inte slita på hela sulan av sin stövel) och gjorde jämförelser till vår tids tiggare. Det hettade till kring frågan om man får skratta åt en ömklig person i fiktionens värld. Några av oss befanns vara hjärtlösa som skrattade åt huvudpersonens stilexperiment i breven till den unga Varvara Aleksejevna. Det är intressant och berikande att få sina självklarheter ifrågasatta.

Klara Johanson Skenbart förspillda dagar
Den enda halmstadförfattaren med svensk klassikerstatusmåste vara Klara Johanson alltså fick hon vara med i cirkeln, eller hennes bok Skenbart förspillda dagar: aforismer och dagboksanteckningar. Till denna träff hade förläggaren och K.J.-kännaren med mera, Jonas Ellerström bjudits in. Vi läste upp favoritcitat, diskuterade författarens stil och frågor som: brukar man läsa förordet till en bok eller gå direkt till själva texten. Vi avsmakade härliga ord som: pikerat, intermittent och sybaritisk.

Här en dagboksanteckning av Klara Johanson: Jag förstår det nu: man slipper inte undan, man måste fram och vittna. Jag har de sista åren inbillat mig att jag kunde utför min livsmission (ifall jag hade någon, vilket var outrönt)på något slags telepatiskt vis. Jag skulle bara vara till och sköta mig själv och för övrigt inte röra en fena. Det skulle ändå bli en fåra kvar, där jag hade gått fram.  Men så är det inte ordnat: man måste fram och vittna, jag förstår det nu.

Kvällen avslutades på Nissanscenen med att Jonas Ellerström höll en föreläsning om tillvaron som bokförläggare: I evighetens tjänst.

Oscar Wilde Teleny
Sista klassikerträffen några dagar in i maj. Nu hade vi lärt känna varandra, blivit varma i kläderna och mogna för en erotisk klassiker! Sakkunnig denna kväll var Carl-Michael Edenborg, förläggare på Vertigo. Man kan säga att Vertigo är ett förlag som ger ut erotisk litteratur, men ännu hellre läs förlagets saftiga manifest här: http://www.vertigo.se/om-forlaget/
Teleny är en roman som förmodas vara skriven av flera författare däribland Oscar Wilde. Det är en mustig berättelse om den passionerade och undergångsdömda (?) kärleken mellan Camille de Grieux och pianisten René Teleny. Tillika den första erotiska romanen om kärlek mellan män. Vi samtalade om bokens stil som rymmer både det viktorianska, det groteska, det humoristiska och mycket annat. Hur mycket märks det att den har flera upphovsmän?

Kvällen avslutades på Nissanscenen med att Carl-Michael Edenborg gav oss en intressant historik över den erotiska litteraturens öden och äventyr!

Till hösten blir det nya läsecirklar på Stadsbiblioteket
Tillsammans med Mjellby Konstmuseum läser och diskuterar vi surrealistisk litteratur.
Dessutom går vi på djupet med en psykolog! Läs med psykologen heter cirkeln vars tema är mor-dotterrelationen i fyra romaner. Håll utkik på hemsidan länk efter datum och anmälningsförfarande.

Elisabeth Skog
Finns cirkelklassikerna på ditt bibliotek?

Virginia Woolf Samlade noveller och prosaskisser
Fjodor Dostojevskij Fattigt folk
Klara Johanson Skenbart förspillda dagar
Oscar Wilde Teleny

 

 

 

 

 

2 svar på ”Klassikerläsecirkel med extra allt: Gästartister och erotik!”

Tack, Elisabeth för denna roliga bokcirkel, som fått mig väldigt nyfiken på att läsa ytterligare några klassiker. Höstens teman låter mycket spännande, hoppas vi ses då!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s