Kategorier
Vi på bibblan läser

Debutverk som ger mersmak!

Jag kom över ett debutverk skriven av Petra Backström med snyggt omslag och en trasslig kärlekshistoria som intrig. Det visade sig bli en av de trevligaste läsupplevelserna på länge.

petra backströmM varken mer eller mindre vinner på den fartvind man känner i språket och inte minst HUVUDKARAKTÄREN Maj! En helt underbar person som jag önskar att jag kände, fast helst bara på avstånd, eftersom hon för en hel del problem med sig.
Maj är 19 år och bor i Stockholm. Det är nutid och Maj lever ett ganska bekymmerslöst liv (till att börja med). Hon har gått ut gymnasiet och ströjobbar mest. Hennes mamma betalar ut en summa pengar till henne varje månad i brist på att vara närvarande i Majs liv, så gott om pengar har hon. Dessutom har hon en pappa som är schysst och ansvarsfull och flera bra vänner.
Men i denna rosa bubbla, där Maj har ganska mycket tid till att fundera, uppstår en del känslostormar. Helt plötsligt är Maj indragen i fyra relationer samtidigt! Allt började med ett känsloexperiment, där Maj lovade sig själv att lägga det logiska åt sidan och istället börja lita på sina känslor. Majs känslor visade sig vara svårtolkade…men vem har inte varit 19 år och känner igen sig i detta. Det blir komiskt och jobbigt då Maj manövrerar dessa relationer. Vi har exet, stalkern, kompisens pappa och ”The bad guy”, som hon inte borde falla för.
I denna bok känner man verkligen Stockholmsatmosfären och Stockholm känns nästan som hemma. Maj lever likt en dandy och tar dagen som den kommer, går från pub till tunnelbana till 7-eleven och så vidare.

Det jag personligen gillar allra bäst är karaktärsbyggandet av Maj och hennes mångsidighet och oförutsägbarhet. Maj har till exempel djupa tankar och känslor till olika bokstäver, radar upp de som hon gillar och de som hon ogillar. M ligger utanför i en gråzon eftersom hennes namn börjar på M, ibland är M bra och ibland klarar hon inte av den bokstaven. ”The bad guy”, Marcus, har hon till en början jättesvårt för eftersom han stavar sitt namn med c. Maj hatar c och kan inte tänka sig att umgås med någon som heter Marcus med c. Helt underbart knäppt tycker jag!

/Jessica

Tips på andra bra debutverk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s