Kategorier
Allmänt

Alla fåglar kommit ren

Björn von Rosen – Samtal med en Nötväcka.

 Nötväcka

Den här lilla tunna boken har snart 50 år på nacken. Den gavs ut 1966. I handlingens centrum står en nötväcka av författaren döpt till Pumpan. Det hela börjar med ett försiktigt matande från författarens sida. Ett matande som under ett antal år utvecklas till ett alldeles speciellt förhållande mellan författaren och sagda nötväcka.

Genom författarens lugna berättartempo är det en ren fröjd att ta del av dessa möten. Jag lovar om man inte sedan tidigare har någon typ av relation till nötväckor, så lockas man till att närmare att bekanta sig med denna underbara lilla fågel.
Finns boken på ditt bibliotek?
Klicka här: Björn von Rosen Samtal med en nötväcka

Jörgen

Ps
För dig som inte vet så mycket om nötväckan citeras här ett känt uppslagsverk:
”Den är ca 14 cm lång. Ovansidan är gråblå och undersidan vit och rödbrun. På huvudets sidor löper ett svart streck från näbb till nacke. Arten häckar i lövskog, trädgårdar och parker i Europa, i nordvästra Afrika och i Asien till Japan. Den är hålhäckare och murar med lera igen ingångshålet till lämplig storlek. Nötväckan livnär sig sommartid mest på smådjur i bark, vintertid mest av frön.”
I tider av kris och utrotning är det glädjande att  arten anses vara livskraftig och
”…det finns ingen oro för dess fortlevnad”

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s