Kategorier
Vi på bibblan läser

Jag ger dig solen!

jag ger dig solenI januari när det var som mörkast och allt var grått och mera grått dök denna färgsprakande bok upp i min närhet. Omslaget som är fullt av olika starka färger, ett hav, sol och sommar gjorde mig intresserad.

Jag fick läsa om tvillingarna Jude och Noah, om deras familj och deras drömmar. De är varandras motsatser och har olika roller i familjen, i skolan och på fritiden. Man vandrar mellan att läsa om deras tid som 13åringar, då Noah kämpar för att komma in på konstnärslinjen i skolan. Han tecknar och målar och stänger ute omvärlden. Bland hans föräldrar så är det mamman som är honom närmast och delar hans intresse för konst, skönhet, kreativitet och skapande. Jude å andra sidan är som 13åring sin pappa nära. De är båda utåtriktade, älskar havet och att simma och dyka i vågorna.

Syskonrivaliteten är tydlig. Jude och Noah tävlar om att få föräldrarnas gillande och är extremt avundsjuka på varandra. De leker lekar som de tar på blodigt allvar. De brukar fråga varandra:

– Vem skulle du välja, mamma eller pappa?

Tvillingarna har delat upp världen emellan sig. Himlen, havet, träden, blommorna, solen osv. En dag tecknar Noah något så vackert att Jude ger honom solen i utbyte mot teckningen som hon inte kan slita sig ifrån. Solen går ner över syskonparet och en fruktansvärd olycka inträffar som gör att världen vänds upp och ner.

16åriga Jude går på konstnärslinjen, som Noah vigt sitt liv åt att få komma in på. Noah är den som umgås med vänner, går på fester och spelar fotboll. Rivaliteten mellan dem består även nu när de hade behövt varandra som mest.

Den här boken ger mig verkligen solen! Den är vacker och poetisk, uttrycker många starka känslor som avundsjuka, sorg och kärlek. Den tar upp olika svårigheter, som att komma ut med att vara homosexuell, att kunna förlåta sig själv och andra människor, samt det svåra att växa upp och besluta om vem man ska vara.

Detta är absolut den bästa bok, utgiven 2014, som jag har läst. Författaren Jandy Nelson kan konsten att trollbinda med mycket små medel genom sitt språk och sitt starka persongalleri. Hon är också riktigt rolig ibland. Jag tänker särskilt på den del av boken då Jude, som en besatt, börjar leva efter hennes döda farmors gamla levnadsråd. Till exempel: ”För att undvika otur, som alltid kommer från vänster, börja gå med höger fot”. Om jag fick önska så skulle Jandy Nelson även ge ut en bok med dessa levnadsråd. Jag hade varit den första att läsa den!

Finns boken på mitt bibliotek? Kolla här!
Jag ger dig solen Jandy Nelson

Jessica

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s