Kategorier
Maria P Noveller

Vinternoveller

Av: Maria, Bokbussen

Vinternoveller av Ingvild H. Rishöi. Sent på året i Norge, vinter, kallt, mörkt och snö. En känsla av ”Midvinternattens köld är hård, stjärnorna gnistra och glimma” och ”Flickan med svavelstickorna”. Tre noveller om helt vanliga människor i marginalen. Deras drömmar, planer, längtan, otillräcklighet och smärta. Valhänta själar.

Den unga mamman med femårig dotter som ska ta sig hem. Det är fredag och ont om pengar. 60 kr kvar som ska räcka hela helgen. Flickan kissar på sig. Det är kallt. De står utanför ett köpcentrum. Finns det någon möjlighet att köpa/stjäla ett par nya trosor till barnet? Ta bussen så de slipper gå hem?

Mannen som avtjänat sitt fängelsestraff, och nu äntligen ska träffa sin son. Allt är förberett utom en kudde till barnets säng. Svårt att försöka vara normal och köpa en kudde. Lätt att låta sig lockas av en gammal skolkamrat och dricka den där första ölen.

En ung tjej som rymmer med sina småsyskon. För att gömma sig för ”socialen” som vill omplacera henne. Något val finns inte, syskonen behöver henne. På väg mot en stuga i fjällen. Mitt i vintern, med buss från Oslo. Ryggsäckar fulla med kläder, konserver, tändstickor och värktabletter.

Tack vare andra människors omtanke slutar novellerna inte illa. Vänligheten som kan vara skillnaden mellan liv och död. Moderna sagor utan lyckliga slut; men med tillfälligt lyckliga slut. Bra för stunden duger gott och att få komma in i värmen. Vackert och inkännande utan att vara sentimentalt. Realistiskt men med sagokänsla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s