Kategorier
Allmänt

Hon bad om det av Louise O´Neill

hon-bad-om-detEn modig bok och viktig bok som tar upp ett högaktuellt ämne, våldtäktskultur och samtycke. Den väcker många känslor och åsikter kring övergrepp och hur vi ser på kvinnan och kvinnokroppen. Därtill tar den också upp sociala medier och internets verkligt mörka sidor.

Boken handlar om en 18 årig irländsk tjej, Emma, som blir drogad, utnyttjad och våldtagen på en fest. Hon kommer inte ihåg något av händelsen men dagen efter sprids bilder som en löpeld på sociala medier. Emma försöker bara glömma vad som hänt men istället inleds ett våldtäktsmål mot tre av killarna som var med under kvällen. Alla tre hävdar sin oskuld och menar att Emma hela tiden samtyckte.

Boken grundar sig på verkliga våldtäktsfall från några småstäder i USA där invånarna på liknande sätt som i boken tagit parti för våldtäktsmännen snarare än offret. Emma får också ett stort stöd från omgivningen men det hjälper henne inte vidare, hon vill inte vara en symbol för tapperhet och rättvisa utan bara vrida tillbaka klockan. Författaren har verkligen genom bokens huvudperson Emma försökt att beskriva skammen som många våldtäktsoffer känner. Mörkret som kryper under ditt skin och som ropar på dig dag efter dag, det var ditt fel!

/Annika

Här finns boken:
Hon bad om det Louise O’Neill

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s