Kategorier
Allmänt

Vem har egentligen publikrekordet på Liseberg? – eller så jobbar en bibliotekarie.

Frågan uppstod på förmiddagsfikat när Björn Ranelids brev till Expressen lästes och diskuterades. http://www.expressen.se/kultur/toppnyheter-/ranelid-recensera-inte-min-nya-roman/
Bland mycket annat intressant står där att läsa ”Jag har publikrekordet på Liseberg med 55 000 människor den 17 maj 1995, när jag talade från den stora scenen där”. – Har han verkligen det? Vi funderade och började genast pilla med mobiltelefonerna. Googelsökningar gav lite olika svar.

– På Wikipedia står det att Stålfarfar har rekordet.
– Vem i hela friden är det undrar en yngre kollega
– Snoop Dogg var där i somras, tokmycket folk
– Patti Smith då?
-Lotta på Liseberg…
STALFARFARRanelidH.M._Konung_Carl_XVI_Gustaf_Kungl.Hovstaterna.Alexis_Daflos

 

 

 

 

Efter sådant famlande och spekulerande återstod bara att göra det som vi en gång lärt oss: Gå till källan!

Ett mejl skickades till Lisebergs informatör Patrik Källström. Inom loppet av någon timme landade det svar som  med hans tillåtelse publiceras här:

Hej Elisabeth! Kul att du ställer frågan. Vi brukar nämligen tycka att det är lite roligt varje gång Ranelid tillskriver sig publikrekordet på Liseberg.

 För det första så har vi inget officiellt publikrekord när det gäller konserter. Vi räknar inte publiken framför Stora Scenen men uppskattar att det ryms ungefär 20 000 i området. Då är det fullsatt. Flera artister har fyllt området genom åren så man kan säga att många delar på förstaplatsen. Konserten med Orup 1989 nämns ofta i detta sammanhang. Då var det folk precis överallt! Samma sak på senare år när Veronica Maggio och Håkan Hellström uppträdde (2011) och så sent som i somras när Snoop Dogg var här. Fler namn kan läggas till den listan.

 För det andra. När Stålfarfar var här 1951 var det också fullsatt framför scenen, men det var inga 20 000 på plats. På den tiden var Spegeldammen mycket längre och scenen såg annorlunda ut, två faktorer som gjorde att färre människor fick plats i området (gå gärna in på lisepedia.se och sök på 1951 så kan du se en bild från Stålfarfars framträdande).

 Och slutligen, för det tredje. Björn Ranelid talade från Stora Scenen den 17 augusti 1996, inte den 17 maj 1995 som han själv hävdar. Den dagen var det 57 943 gäster på Liseberg, vilket är rekord för en ordinarie öppetdag (vi har haft fler besökare vid företagsdagar). Drygt 57 000 gäster var alltså på Liseberg under hela dagen och när Ranelid stod på Stora Scenen var det fullt, alltså cirka 20 000 människor. Till saken hör att det inte var Ranelid själv som hade lockat alla dessa människor till Liseberg och Stora Scenen. Denna dag hölls nämligen en manifestation mot våld kallad ”För livet och mot våldet” till minnet av John Hron, Kungälvsgrabben som mördades av nynazister. Ranelid var en del av scenprogrammet, tillsammans med bland andra Rickard Wolff, Lisa Ekdahl, Galenskaparna & After Shave, Janne Schaffer, Hans Alfredsson och, inte minst Kungen.

Så när Ranelid hävdar att han har publikrekordet på Liseberg så är det både sant och falskt. Personligen hade jag aldrig hävdat att jag själv har publikrekordet, men Ranelid hade inte varit Ranelid utan ett sådant uttalande. 
 
Hoppas du är nöjd med svaret. Ha en bra dag!

Vänliga hälsningar Patrik Källström
Informatör Liseberg

Jag blev mycket nöjd med svaret och friden lägrade sig för en stund.

Sedan återvände jag till Ranelids brev, där var en annan formulering som kliade.
”Jag är i dessa dagar Sveriges mest lästa och omtalade författare, ty Stieg Larsson är tyvärr död och Läckberg säljer inte en miljon böcker på ett dygn i Sverige.”
”…säljer inte en miljon böcker på ett dygn” VEM gör det?
Suck, dags att nosa vidare. Nya källor att kolla, nya mejla att skicka.
Eller inte.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s