Kategorier
Allmänt

Tatueraren i Auschwitz av Heather Morris

”Jag tatuerade ett nummer på hennes arm. Hon tatuerade sitt namn i mitt hjärta” Lale Sokolov

 Detta är en roman som bygger på en sann historia. Författaren träffade Lale Sokolov 2003, han sade sig ha en historia som kanske var värd att berättas och det hade han. Från början var tanken att det skulle bli en film men manuset skrevs sedan om till att bli Heather Morris debutroman. Det är en berättelse om två vanliga människor i en fruktansvärd tid som berövade dem deras ungdom, värdighet och identitet och vad man ibland tvingas göra för att överleva.

 Lale kommer till Auschwitz 1942, han är då 24 år, deporterad från Slovakien. Han blir tidigt varse den brutalitet som råder i lägret och ger sig själv ett löfte:

 ”Jag ska överleva det här stället. Jag ska komma ut härifrån som en fri man. Om det nu finns ett helvete vill jag se de här mördarna brinna i det”.

 Han försöker vara positiv och använder sina språkkunskaper för att tolka och hjälpa till på alla de sätt han ser möjligt. En dag blir han vittne till en massavrättning med gas i en lastbil och hela hans värld rasar samman. Han förlorar medvetandet och det är bara tack vare sina nya vänner som han överlever. Han träffar lägrets tatuerare Tätowierer, han som tatuerar numret på alla nya fångar och blir hans medhjälpare. En dag ska de tatuera om numren på en grupp unga kvinnor som precis flyttats till lägret och det är då Lale möter Gita för första gången. Han hade fått rådet att aldrig ta ögonkontakt med någon, vän eller fiende men när Gita stod framför honom, såg han upp i hennes ögon och var förlorad för alltid. Lale blir tillslut lägrets Tätowierer och som sådan arbetar han för SS politiska ledning. Det ger honom visa fördelar, han flyttas till en annan barack och han har sin väska med utrustning, en väska han kan använda till mycket. Lale försöker trots all grymhet vara positiv och ingjuta mod i det människor han möter, han kom att använda sin position i lägret för att rädda liv. Han hade ju lovat sig själv att han skulle överleva och att han skulle överleva tillsammans med sin älskade Gita. Under åren i lägret gör han allt för henne och för deras överlevnad. Lale dog 2006, tre år efter sin fru och det var först under sina sista levnadsår som han tog mod till sig att berätta sin historia. Han brottades ständigt med skuldkänslor och en rädsla för att ses som en nazikollaboratör.

 Mötet mellan Lale och Gita i Auschwitz blev till en osannolik kärlekshistoria och för att inte glömmas bort och för att Lale ville berätta för världen om sin Gita, finns nu denna bok som trots den tid den beskriver med krigets alla fasor strålar av kärlek och värme och omtänksamhet.

Tatueraren i Auschwitz av Heather Morris

/Annika

Söndrums bibliotek

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s