Kategorier
Elisabeth Noveller

Lider Ni av Novellskräck? Några välmenta råd.

Eller förresten: Novell-hardcore, riktigt täta, korta grejer för konnässörer!

Av: Elisabeth, Stadsbiblioteket

Jag vet att den finns där ute, skräcken eller ointresset eller likgiltigheten eller vad det nu är för noveller. Jag har hört många förklaringar, den vanligaste verkar vara att det är för tråkigt/jobbigt att liksom börja om med en ny berättelse, knyta an till nya personer, sätta sig in i miljön etc. Om man gjort en läsinvestering vill man att det ska vara mödan värt och då ska den goda historien pågå lääänge.

I en tid av snabba rycka, snabba klipp, korta texter och artiklar och tweets är det väl ändå oväntat att just när det gäller skönlitteratur så väljer vi i motsatt riktning? Nu tänker jag inte måla upp en motsättning och krigföring mellan tillskyndare av tjocka romaner och diggare av noveller. Och jag har kanske inte ens lust att ge några goda råd längre. Litteraturen räcker till alla och blir över. Här följer strax några tips på riktigt korta noveller.

Drottning Alice Munro, den kanadensiska författaren, som fick Nobelpriset 2013 ”Den samtida novellkonstens mästare” är en källa till ständig läsglädje, förundran och beundran. Hennes noveller är ofta 50-60-70 sidor. Min favorit heter Släktklenoder förresten. Finns i samlingen Kärlek vänskap hat.

Nå, det kan vara spännande och utmanande att se hur genren behandlas i det ännu kortare formatet. Hur en författare på 10–20 sidor lyckats skapa och befolka en värld som jag får dela. Jag åker med en stund på de korta sidorna, jag lever och lider och skrattar kanske; och sedan är det över. Jag har på senare tid av olika skäl utforskat några riktiga godbitar, och jag tror att det är väl så krävande att skriva precis just så lagom lite och ändå säga så mycket. Jag vill gå så långt att jag hävdar att detta är svårare, och värt mer respekt, än att mala på, mata på i 600 sidor och blomma ut i excesser och longörer. Så det så!

Nu till godbitarna:

11 sorters ensamhet av Richard Yates

Insekt av Claire Castillon

Karta över Kanada av Dorte Nors

Det kan kvitta av Agota Kristof (Varning: tuff läsning endast för inbitna)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s