Kategorier
Cecilia Familjen

Familjedramatik från en lyckligare tid

Av: Cecilia, Stadsbiblioteket

En lyckligare tid av Claire Lombardo

Denna debutroman kom ut i september i år och har slagit igenom ganska brett. Kanske är den redan bekant för många av er? Om inte, så har ni här ett episkt familjedrama som spänner över 40 år att sätta tänderna i. Kanske något att sjunka ner i under stundande helger?

Det hela utspelar sig mestadels i Chicago i den amerikanska mellanvästern och historien tar sin början år 1975 då Marilyn och David träffas. De är båda är studenter – Marilyn studerar engelska och David till läkare. De förälskar sig och är från och med det oskiljaktiga. Så småningom får de fyra barn och det blir allt svårare att kombinera familjeliv med akademiska studier. Men Marilyns och Davids relation är stark, så stark att barnen ibland känner sig utanför deras gemenskap.

De fyra döttrarna har turen att växa upp i en trygg familj men har ändå på olika sätt svårt att hitta rätt i livet. Döttrarnas olika plats i syskonskaran påverkar deras sätt att hantera med- och motgångar. Det yngsta sladdbarnet Claire är präglad av att vara yngst och liten, till den grad att hon har svårt att bli vuxen. De två äldsta döttrarna som är födda med bara knappt ett år emellan har alltid varit rivaler men står varandra ändå väldigt nära – en sorts hatkärlek som alltid kommer att följa dem.

Det är en rejäl tegelsten med sina 660 sidor. Men det finns ingen anledning att tveka, för detta är en bok man läser lätt och gärna. Det är komplext och myllrande och boken sveper fram och tillbaka i tiden. Vi får små ledtrådar till familjehemligheterna som sedan uppdagas bit för bit vilket gör att man ofrånkomligen blir nyfiken och måste få veta mer. Vardagshändelser blandas med stor dramatik, lyckliga stunder och djup sorg. Karaktärerna i En lyckligare tid känns levande på ett sätt som gör att man inte riktigt vill ta adjö av dem man kommer till sista sidan. Jag blev sittande med familjen Sorenson en helg utan större lust att göra någonting annat. 

Man skulle kunna tycka att familjen Sorensson är en mer eller mindre normal familj. Vad nu en normal familj är. Alla familjer har sin unika historia och i alla familjer finns nog dysfunktionella inslag parallellt med allt det som faktiskt fungerar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s