Kategorier
Feminism Jullästips Karolina Litterära höjdpunkter

”jag dyker ner i mitt kvinnodjup”

Av: Karolina, Stadsbiblioteket

Omständigheter av Annie Ernaux

Året är 1963 och Annie är 23 år. Just det här året inser hon att hon är gravid. Hon fylls av skam inför att ”brännmärka” familjen, dessutom har hon gått på en kristen privatskola. Där och då tar hon beslutet att ta bort barnet. Det är förbjudet att göra abort i Frankrike och hela hennes väsen är uppfyllt av tanken på hur och när hon ska driva ut fostret. Ett ingrepp som nästan kostade hennes liv. Temat är tyvärr lika aktuellt så här 60 år senare.

Annie skriver ofta självbiografiskt, avsminkat och nästintill rått. För någon som gärna tar till verklighetsflykt med hjälp av romaner blir det här en vaken och naken sanning, som ett vinterbad; gör gott efteråt.

För mig personligen blir den här boken delvis en bearbetning av mina egna erfarenheter. Jag dyker ner i mitt kvinnodjup och möter livmodern och det går inte att låta bli att imponeras av hur Annie så kärnfullt och kraftfullt målar fram konturerna av händelserna utan att drunkna i känslor och självömkan.

Som ni säkert vet är Annie Ernaux årets Nobelpristagare i litteratur. Hon har publicerat ett 20-tal böcker varav sju finns i svensk översättning. Kanske en julklapp till dig själv?

Julrim: en liten bok kan du få, varför inte en …!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s