Kategorier
Frida W

The Lista, Werners boklista!

Av: Frida, Stadsbiblioteket

Nu är året snart slut, vad kan då vara mer lämpligt än att avsluta med en lista? Personligen älskar jag listor, och under åren som jag har arbetat på bibliotek har jag förstått att jag är långt ifrån ensam om den saken. Inom biblioteksvärlden är jag och mitt listiga intresse i gott sällskap (och ja, jag ber om ursäkt för pappaskämtet. Ibland kan man helt enkelt inte hålla sig).

Listor. På biblioteket kryllar det av listor i alla former. Efterfrågan är hög och marknaden blir aldrig mättad. Det är topplistor, deckarlistor, facklistor, aktuelltlistor, säsongslistor, reservationslistor, plocklistor och många många fler. Formerna i vilka de kan stöpas är oändliga. Men, till verkligheten och allvaret, nu har jag skapat min egen lista över böcker som jag har läst under året och som jag brinner för att dela med er.

Vänta!

Innan ni blir alldeles förskrämda för att listan ska bli lång och tråkig, för ja vi bibliotekarier läser en hel del, så har jag hittat en lösning på detta. Jag  kommer att plocka ur russinen ur bokkakorna och ta med de titlar som jag på något vis vill lyfta och ge extra ljus. Jag kommer inte att rangordna böckerna eftersom det blir tokigt. Alla har gett mig en läsupplevelse, men på olika sätt, så därför kommer min lista inte vara i siffror utan i punkter. Jag vill uppmärksamma att det rör sig om titlar som jag har läst under året, vilket innebär att det finns både nytt och gammalt i den.

Här kommer den. The lista. Enjoy!

  • Mitt arbete av Olga Ravn – Den här boken som är nere och gräver i moderskapets allra mörkaste och ärligaste gruvor tog andan ur mig. Mitt i prick. Igenkänningsfaktor på max.
  • Ödet och ursinnet av Lauren Groff – Ja, jag vet att jag skrev att inga värderingar skulle läggas. Men nu vill jag ge dubbelmoralen ett ansikte och faktiskt säga att detta var min absoluta favorit i år. Som en käftsmäll landade den. Hade jag haft en topplista skulle den ha norpat första plats. Läs!
  • Slutet blir vår början av Chris Whitaker – En spänningsroman som har mer än bara intrigen. Den har karaktärerna, miljön och lyfter frågor med substans. Passar även för den som normalt inte läser spänningsböcker. Den kan fungera som en inkörsport till bibliotekets spänningshylla. Läs på egen risk.
  • Den jag aldrig blev av Carolina Hedin – Hade böcker varit en ostbit hade den här lokala författarens debutroman legat på finaste platsen i matbutikens delikatessdisk. Den är som fullsprängd av vackra meningar och som om den vore den finaste gruyère, smakade jag av den, en mening i taget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s