Kategorier
Historiska romaner Hjältar Tony

Falken från Sparta: svek, förräderi, spänning och djup.

Av: Tony, Oskarströms bibliotek

Varför inte läsa en mäktig och pampig historisk roman? Efter att varit skeptisk till dessa, då jag föredrog vetenskapliga texter och facklitteratur, gav jag genren en chans och blev på kort tid övertygad om att även de har sin plats och sina förtjänster. I somras läste jag min första bok av Conn Iggulden, Falken från Sparta. En krigisk berättelse om storslagna fältslag, blodiga svek och förräderi, hjältar, hjältedåd och oövervinnerliga Spartaner. Berättelsen utspelar kring sig omkring 400 f.kr. där den persiske kungen Darelos II är på väg att dö och den äldre brodern Artaxerxes II ska ta över tronen. Dock har det persiska rikets tronföljd tidigare kantats av syskon som blodigt mördat för tronen så Artaxerxes II fruktar liknande uppsåt från sin bror Kyros. En bror som även är populär och har armén på sin sida. Något som gör att Artaxeres II förskjuter sin bror och därmed snarare ger broderns upprorseld syre än kväver den. För visst inser Kyros att kronan skulle passa bättre på hans hjässa och börjar samla en här för ett långt fälttåg.

Berättelsens kretsar till största delen kring den vandring som hären som Kyros uppbådar genomför genom det persiska riket för att utmana Artaxeres II. Textens berättare är Xenofon som tar värvning som legosoldat när Kyros samlar sin här. Berättelsen bygger löst på Anabasis som den grekiske historikern och politikern Xenofon skrev och där han berättade om sina erfarenheter som legosoldat vid den mytomspunna marschen till slaget vid Kunaxa år 400 f.kr. .

Romanen innehåller ett rikt galleri av historiska gestalter som skildras och beskrivs på ett levande och trovärdigt sätt. Romanen innehåller mängder av relationer där flertalet av dem skildras med en spänning och ett djup, så väl tronbrödernas relation till varandra som Kyros förhållande till såväl sina befäl som till sin gamle lärare som nu blivit broderns rådgivare. Xenofons resa som börjar som hästskötare i hären för att sedan avancera ger även Iggulden möjligheten att skildra hur fotfolket i vandringen hade det.

Iggulden lyckas på ett förtjänstfullt sätt lyfta fram flera olika huvudkaraktärer genom boken på ett sätt som ger berättelsen en spänning, nerv och en ovisshet kring utgången. Han får även berättelsens tempo och spänning att bara ökar ju längre vandringen går. Iggulden är en populär historiskromanförfattare som skrivit många romaner och efter att ha läst min första bok av honom kan jag förstå varför och kan absolut tänka mig att läsa fler.    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s