Kategorier
Cecilia Spänningsroman

En ensam fyr i ett oresonligt hav

Av: Cecilia, Stadsbiblioteket

Fyrvaktarna av Emma Stonex. En båt angör den otillgängliga fyren Maiden Rock utanför Cornwall på Englands sydkust. Fyren är byggd på en vass klippa som sticker upp ur havet utan land omkring. Båten ska hämta upp en av fyrvaktarna som har vistats på fyren ett antal veckor och nu ska hem till fastlandet. Men ingen finns där, alla tre fyrvaktarna är borta, dörren är låst inifrån, bordet står dukat som inför en måltid, alla kläder och saker är på sina platser, men de tre fyrvaktarna är spårlöst försvunna. Fyrens alla klockor har stannat på 8.45.

Det finns en verklig historia om tre fyrvaktare som år 1900 försvann spårlöst från en klippfyr i Yttre Hebriderna. Man har aldrig funnit lösningen på det mysteriet, men spekulationerna har varit många och händelsen har inspirerat till den här boken.

Jag råkade av en slump få med mig boken när jag gick förbi hyllan, delvis eftersom jag fastnade för det snygga omslaget med en ensam fyr i vitt och guld mot en svart bakgrund. Trots det slumpvisa i mitt val tycker jag att denna psykologiska thriller är klart läsvärd och matchar det vackra och mystiska omslaget.

Jag tycker miljön i den här psykologiska thrillern är den stora behållningen. Havet, himlen och vindarna beskrivs i alla sina skiftningar och med sin dramatik och gör att man i någon mån kan leva sig in i hur det kan ha varit att ha det mycket speciella yrket som fyrvaktare: isoleringen, sysslolösheten, monotonin, den mycket begränsade ytan att vistas på. Fyrvaktarna är hänvisade till varandra och till de rutiner de har kring matlagning, städning, underhåll och det allra viktigaste: att i skift ansvara för att hålla fyrlampan brinnande. Konflikter måste tonas ner, alla måste komma överens.

20 år senare kommer en författare till den avlägsna lilla byn vid havet och börjar nysta i händelserna på Maiden Rock. Helen, Michelle och Jenny, fyrvaktarnas fruar, har alla varsin historia att berätta. Hemligheter, tillkortakommanden och sorger avslöjas och det hela utvecklas till en klassisk pusseldeckare medan spänningen stiger. Fruarnas liv har också varit väldigt speciellt med havet som gemensam nämnare. De kan ana fyren långt ute till havs där deras män tillbringar mer än halva sin tillvaro. Långsamt rullas familjernas historia upp och bilden av vad som hänt klarnar. Samtidigt läggs ett stråk av mystik och osäkerhet till när de olika perspektiven läggs till varandra.   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s