Kategorier
Feminism Marlene Relationsromaner

Sensommarläsning

Av: Marlene, Getinge bibliotek.

Sommaren lider sakta mot sitt slut och många har återgått till arbetet efter semestern. En bok som jag inte kunde slita mig från och som jag vill tipsa om är Bonnie Garmus bok Lektioner i Kemi, den handlar om Elisabeth Zott som utbildar sig till kemist och får jobb på ett forskningsinstitut i Kalifornien. Hon bedriver banbrytande forskning men får hon kämpa extra hårt eftersom hon är kvinna i en mansdominerad yrkesgrupp i 1960-talets Amerika. På arbetet möter hon forskaren Calvin Evans, de blir förälskade men Zott vägrar gifta sig. En dag sker en olycka och hon står plötsligt ensam, ogift och gravid, dessutom utan jobb. Hon tackar motvilligt ja till ett erbjudande som programledare i ett matlagningsprogram; Middag klockan sex. Programmet blir succé och hennes matlagning blir både ett sätt att undervisa i kemi och ett sätt att nå ut till kvinnor med budskapet om att satsa på själva och vad de vill göra, till exempel att utbilda sig och bli läkare!

Den här boken lyfter teman som jämställdhet, feminism och kvinnors kamp för att leva sitt liv efter egna val. Trots att dagens samhälle är något mer jämställt än det var på 1960-talet är det ändå viktigt att boken lyfter fram kvinnors kamp och påminner oss om vad vi har att tacka tidigare generationer för; deras arbete för emancipationen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s