Kategorier
Boktips Elisabeth Relationsromaner Sommarlästips Vi på bibblan läser

Vigdis Hjorth: skarp blick och vass penna

Av: Elisabeth, Stadsbiblioteket.

Jag hade glömt bort den norska romanförfattaren Vigdis Hjorth och hur mycket jag uppskattar hennes böcker, så dök hon upp som sommarpratare och jag började lyssna. Vigdis Hjorth 19 juli 2022 – Sommar & Vinter i P1 | Sveriges Radio

Temat för programmet var de 30 dagar som författaren satt i fängelse för rattfylleri. Jag som har ganska nära till för snabba slutsatser, ofta av kritisk karaktär, blev misstrogen och tänkte ungefär: Aha, här har vi en putslustig berättelse om hur en etablerad och uppburen medborgare/kulturpersonlighet gör ett strandhugg bland samhällets olycksbarn, rapporterar med lätt hand om trasigheten och sedan drar vidare. Men så blev det ju inte alls. Till mitt försvar får jag säga att jag har lätt att överge förhastade åsikter och tänka om.

Det är en väldigt intressant, välformulerad och komplex berättelse, inte alls von oben. Vigdis är en av ”tjejerna” (alla intagna oavsett ålder kallas ”tjejerna” av personalen) Rädd för att inte passa in anammar hon snacket, valet av tv-program och börjar röka. Ganska snart visar hon sig vara Promillepresident, den som åkt dit med mest promille i blodet, en titel som ger henne tillräckligt med status för att kunna koppla av. Tro nu inte att detta är en romantiserad eller naiv bild av livet som intagen. Vi får höra om sorgliga, söndriga människoöden och hur lite som skiljer oss åt och hur fort livet kan förändras.

Vigdis Hjorths litterära genombrott i Sverige kom med romanen Arv och miljö, den handlar om syskonrelationer, ett påstått övergrepp, vem som ska få ärva sommarstugan; och, inte minst, vems minnen ska räknas som sanna egentligen? Boken har självbiografiska drag och det blev ett väldigt rabalder i Norge och hennes syster skrev en motbok. Det där kan man tycka olika om men Arv och miljö är en väldigt bra, både tät och lättläst bok.

Samma gäller hennes andra romaner, man vet genast att man är i trygga händer när man börjar läsa. Både innehåll och stil håller alltid vad de lovar. Vigdis Hjorth har en skarp blick, vass penna och en humoristisk ådra, tag och läs, det är bara att välja:

Henrik är en omdiktning av Ibsens Hedda Gabler. Norsk samtid, klass och katastrof när Henrik tappar bort sig i sitt äktenskap, i sitt jobb på bensinstationen, vem är han? Vem vill han vara?

Lärarinnans sång , Lotte är en uppburen Osloakademiker med rejält kulturellt kapital. Smickrad tackar hon ja till att medverka i ett konstprojekt som drivs av en ung student. Det borde hon inte ha gjort.

Om bara, ett svartsjukedrama som Hjorth skrev redan 2001 men kommer på svenska nu i höst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s