Kategorier
Noveller Tina

Poetiska novellerAV: Tina, Söndrums bibliotek

Bli som folk Stina Stoor.  Det är svårt beskriva texter där så mycket av behållningen finns i ordval, meningsuppbyggnad, detaljer och stämning. Bli som folk är en novellsamling av Stina Stoor, berättelserna utspelar sig i Västerbotten och alla nio noveller är skrivna på västerbottniska. Novellerna finns även inlästa av Stina Stoor själv, jag kan verkligen rekommendera att lyssna på hennes inläsning om man har möjlighet till det.

Novellerna handlar bland annat om det magiska och det otrygga med att vara barn. Att fånga en gädda, att samla skräp och sten som om de vore skatter, och en vuxenvärld som skulle kunna bry sig mer. Om en älskare som dör hos sin älskarinna, och kläder och en moped som blir kvar där. Att vara vuxen och att bli vuxen. 

Precis som med noveller i allmänhet gör det korta tidsspannet att man kommer nära och rakt in i berättelserna, och det dialektala skapar ytterligare närhet till människorna och naturen. Det ibland avskalade och detaljrika språket känns ibland mer som poesi än prosa, det är en novellsamling att läsa långsamt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s