Kategorier
Historiska romaner Tony

Historiska romaner – kan det vara något?

Av: Tony, Oskarströms bibliotek

Jag har ett stort intresse för historia men har tidigare dragit mig för att läsa böcker som har en historisk handling. Detta då jag tyckt det varit mer intressant att läsa fackböcker kring det historiska området i stället. Men bestämde mig häromåret för att testa läsa lite mer historiska romaner och tycker mig kunna se många förtjänster med det fiktiva. Jag fastnade tidigt för författaren Robert Harris. Detta när jag läste hans lysande och spännande roman, En officer och spion, om Dreyfus-skandalen. Sen råkade jag plötsligt stå med hans Den andra sömnen i handen en dag och tänkte att den måste jag läsa.

Den andra sömnen utspelar sig år 1468 och handlar om en ung präst, Christopher Fairfax, som blir skickad till en avlägsen brittisk by för att hålla begravning för byns kyrkoherde, Fader Thomas Lacy som gått bort efter oklara omständigheter. Den unge prästen upptäcker mer och mer märkligheter kring kyrkoherden. Han verkar haft en förkärlek till äldre föremål som han grävt fram på olika mystiska platser i närområdet, speciellt där man fann kroppen vid Djävulstronen.  

Det tog ett tag för mig att förstå att det inte var en historisk roman i dess vanliga form men det gjorde nog att min nyfikenhet blev allt större för boken och prästens sökande efter svar. Det dök upp fler och fler frågor för prästen ju mer han satte sig in i kyrkoherdens liv. För samtidigt som boken blir en spännande berättelse kring gåtorna som kyrkoherden nystar i och fler och fler personer blir inblandade så är det en berättelse om de stora frågorna kring vad som blir kvar av en civilisation och om civilisationers oundvikliga framfart mot sin egen undergång.

Den unge prästen, Christopher, är ytterst osäker i det han börjar nysta i, han vet att han borde sluta och anar vart det kommer leda men nyfikenheten att få vet blir bara större. Samtidigt som huvudpersonen söker och tvivlar är det gott om livfulla karaktärer som änka Lady Durston med stor lantegendom som vet mer än vad hon ger sken av eller den kapitalstarka hetlevrade och impulsiva Kapen Hancock. Överallt svävar kyrkans förtryckande ok. Man brukar ju säga att historiska romaner i många fall säger mer om vår egen tid än om den historiska perioden den skildrar, något som stämmer extra mycket på Den andra sömnen, som pekar på många brister i vårt nutida samhälle.           

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s