Kategorier
Boktips Frida W Relationsromaner

Rhapsody in kvinnor

Av: Frida, Stadsbiblioteket

Förr brukade jag anteckna lästa böcker i en läsdagbok. Det gör jag inte längre. Jag har fortfarande samma trängande behov av att skriva upp (dåligt minne), men nu gör jag det i en app i stället. Där har jag en digital bokhylla med lästa böcker. Alldeles nyligen tittade jag igenom den och insåg att jag, förutom Anthony Doerr, uteslutande har läst böcker författade av kvinnor. Och nej, jag hör vad ni tänker, det är inte en speciell genre som jag fastnat i där kvinnor generellt dominerar fältet. Utan blandningen har varit stor.

Jag inser att jag har förtärt ett helt smörgåsbord av böcker, tillagat av kvinnor. Mumsigt har det varit, samtidigt som jag stundtals har fått ont i magen. Vissa berättelser har varit svårsmälta. För att ge er ett smakprov på hur min senaste läsning har sett ut vill jag koka i gång med Maria Skäringers biografi som hon har döpt till Maria. Här delar hon med sig av en mörk historia om en trasig uppväxt kantad av otrygghet, psykisk ohälsa och en alkoholiserad förälder. Och från en trasig uppväxt till en annan hoppar jag snabbt och brutalt över till Kristina Sandbergs biografiska roman En ensam plats. Hon har en helt annan medieprofil och belyser egentligen en annan händelse, men precis som Maria bjuder också hon på en barndomens tårtbit, en barndoms trygghet som påverkades av en alkoholiserad pappa.

Temat uppväxt fortsätter komikern Rachel Mohlin på i debutromanen Dungen, som förutom spännande läsning om den frikyrkliga småländska landsbygden bjuder på hösten 2021:s snyggaste bokomslag. Här rullar hon fram en historia som driver upp känslor varifrån man kan dra paralleller rakt in i Bianca Kronlöfs bok om patriarkatets baksidor i Brev till mannen; vilken jag väljer att använda som språngbräda upp och i väg in i Sarah Moss bok Offermur där en lajvande och kontrollerande pappa går in i dåtidens traditioner alldeles för väl. Ruggig och välskriven läsning.

Rent spontant känner jag att texten blev lite mörk och man ska väl aldrig sluta på det viset? Därför kommer här ett riktigt myspysroligt tips direkt ifrån Danmark. I Meter i sekunden levererar Stine Pilgaard dialoger och situationer med spets och precision från den danska landsbygden. Underbar och med den önskar jag er alla en trevlig fortsatt läsvår!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s