Kategorier
Fredrik Serier

Serieroman nominerad till Augustpriset!


Av: Fredrik, Stadsbiblioteket och Bokbussen

2021 var första året en serieroman nominerades till Augustpriset i kategorin skönlitteratur och boken det handlar om var ”När vi var samer” av Mats Jonsson. Jonsson har tecknat serier sedan han var 4 år och har sedan 15-årsåldern skildrat sitt liv i serieform. Under denna tid har han utvecklat både sitt tecknande och berättande och givit ut sju självbiografiska böcker.

Denna hans senaste roman tar avstamp i avslöjandet av en familjehemlighet när det vid Mats farfars bortgång kommer fram att han tillhörde den nationella minoriteten samer. Jonsson bestämmer sig för att han måste nysta i denna släkthistoria och för att göra det begripligt behöver han göra det från grunden. Ganska snart inser han att han kommer från en minoritet inom minoriteten. Samerna är ju inte en homogen grupp i sig men skogssamerna som farfadern tillhörde har nästintill blivit helt utraderade från historien och kännedomen om dem är väldigt liten.

Låt er inte luras av formen serieroman, det är en gedigen och faktaspäckad bok som innehåller både en samisk historieskrivning (där som bekant den svenska staten har en allt annat än smickrande roll) samt en väldigt gripande och fascinerande släktkrönika. Jag skall inte avslöja för mycket men det finns en nyckelscen i boken där släktens silverkrage har en central roll och den gjorde ett väldigt starkt intryck på mig.

Jag gillade verkligen denna bok och hoppas den får många läsare för det är den värd!
När detta inlägg publiceras är det väldigt nära samernas nationaldag den 6/2, varför inte fira den med att läsa ”När vi var samer”?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s