Kategorier
Höstlästips Tony Vi på bibblan läser

På flykt

Av: Tony, Oskarströms bibliotek

Jag fick tips om att läsa Detta blod vittnar om guds vrede av Mukhtar Wafayee, en i högsta graden aktuell bok om att fly sitt hemland för att skaffa sig själv och sin familj ett bättre liv. När jag väl började läsa kom jag att tänka på att jag på kort tid läst två till böcker som behandlar ämnet flykt från sitt hem och såg flera likheter mellan böckerna. De andra två var Konsten att förlora av Alice Zeniters och När bergen sjunger av Kim Thúyes.

Wafayees bok är en något kortare roman där fokus ligger på hans egen flykt. En flykt som tar sin början då han som 15 åring via smugglare tar sig över gränsen mellan Afghanistan till Iran för att försöka börja läsa på religionsskola och skaffa sig ett bättre liv. Här skildras den farliga resan som den unge och något naive troende Mukhtar gör och hur hans dröm blir mer och mer likt en mardröm. Samtidigt börjar hans tidigare starka tro sakta men säkert gå i spillror när han möter all grymhet som han själv och hans afghanska kamrater utsätts för i Iran men även då han börjar inse att hans egen väg inte var så öppen som han trodde.

I Zenitas och Thúyes romaner skildras hur olika historiska händelser fått huvudpersonernas farfar respektive mormor i Algeriet respektive Vietnam att fly sina hem. I dessa två skildras även flyttens konsekvenser för efterföljande generationer. I båda fallen är det den tredje generation som är berättarnuet och i båda har även beslutet att lämna skapat kraftiga konflikter mellan generation ett och två.

Konsten att förlora är en släktsaga om en fransk-algerisk familj och dess lidande när de kommer till Frankrike som invandrare efter att ha haft ett gott liv som olivodlare. Farfadern som före maktskiftet 1962 i Algeriet varit fransk krigshjälte och en lokalt mäktig person blev i Frankrike en maktlös invandrare som då fick huvudpersonens pappa, farfaderns son, att betrakta fadern som en betydelselös och svekfull person.

I När berget sjunger som även det är en släktsaga är det mormodern som berättar historien för sitt barnbarn under de vietnamesiska krigen 1972 i Hanoi när de två flytt undan kriget. Det är då om mormoderns tidigare flykt som hon fick göra på grund av jordreformerna under 50-talet. Det var då hennes hemska förflutna om när hon som levt ett gott liv som markägare fick fly från bönderna som kom att kräva markägarnas huvud. Under flykten blev hon tvungen att fatta flera extremt drastiska beslut. Beslut som sedan fick konsekvenserna, som i Konsten att förlora, att hennes barn senare kom att förakta henne.

Tre hemska skildringar av att lämna sitt hem i modern tid från olika tidsperioder olika delar av världen som får en att inse hur svårt ett sådant val är men även hur viktigt det är med medmänsklighet och förståelse för andra människors öden och val.    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s