Kategorier
Allmänt Maria P Relationsromaner Vi på bibblan läser

Vi vänder vågorna av Vendela Vida

Av: Maria, Bokbussen

”Vi är tretton – nästan fjorton – och de här gatorna i Sea Cliff är våra. Vi går på de här gatorna till vår skola som ligger högt ovanför Stilla havet och vi springer på de här gatorna till stränderna som är kalla, vindpinade, fulla av fiskare och original. Vi känner till de här breda gatorna och hur de sluttar, hur de svänger ner mot stranden, och vi känner till deras byggnader.”

Det är 80-tal och Eulabee och hennes bästa vän Maria Fabiola känner att de äger gatorna, stranden och t o m vågornas rörelser. De vet allt om alla som bor Sea Cliff som är en förmögen del av San Francisco, med fantastisk utsikt över Golden Gate-bron.

En rolig bok med hög igenkänningsfaktor. Ja, så här var det och kändes det ibland. Trygghet i hemmet. Bubblan tillsammans med bästa kompisen, utan insyn och nästan med ett hemligt språk. De andra vännerna. Killarna. Skolan och lärarna. Vuxna. Det skarpa seendet men inte alltid förståelsen.

Eulabee berättar på ett återhållet, nyktert accepterande sätt. Om den exklusiva privatskolan hon och Maria Fabiola går på, om lärarna och alla de absurda, skruvade saker som händer. Det blir bitvis roligt, bitvis sorgligt, tragikomiskt kanske. Eulabee är sär, tyst, självironisk och smart. Maria Fabiola är populär, hon fabulerar, förför och skapar dramatik.  Hon är vacker, duperar många och tycks komma undan med de mest otroliga saker, vilket fascinerar Eulabee. Men efter att ha vägrat att understödja en av Marias skrönor blir Eulabee utfryst i skolan. Kort därefter försvinner Maria Fabiola spårlöst vilket skakar hela samhället. Alla, utom Eulabee, är mycket oroliga…

Ett roligt inslag är att Eulabees trygga tysta mamma är svenskfödd vilket innebär att familjen förutom att de har en del exotiska traditioner – köttbullar och Luciafirande t ex – har kontakter med andra svenskar i San Francisco. Vilsekomna au-pairer, syjuntan ”Skäll å gnäll” där deltagarna för länge sedan släppt illusionen att de handarbetar etc. Jag blir inte förvånad när jag läser att Vendela Vida själv har växt upp i USA med en svensk mamma.

Vi vänder vågorna av Vendela Vida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s