Kategorier
Karolina Litterära höjdpunkter Vi på bibblan läser

En utmaning, kära läsare

Av: Karolina, Stadsbiblioteket

Kanske utmanar jag er kära läsare med veckans blogginlägg om boken Jefferson av Jean-Claude Mourlevat

Ja, jag har valt en bok för unga i mellanåldern. Ja, boken står på barnavdelningen. Och ja, den är fylld av stora klokheter och läsupplevelser precis som i Astrids Lindgrens, Tove Janssons och Barbro Lindgrens anda.

Jean-Claude Mourlevat är fransmannen som blev förärad ALMA-priset 2021, litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, instiftat 2002. Varje år från 2003 har priset delats ut till en person eller organisation som bidrar till litteraturens betydelse för barn och unga i världen. Prissumman på 5 miljoner kronor gör priset till världens största i sitt slag.

Mourlevat beskrivs av juryn som en ”lysande förnyare av sagans traditioner, öppen inför både det svåraste och det vackraste”. Han har gett ut ett trettiotal böcker och är just nu Sverigeaktuell med romanen Jefferson (Lilla Piratförlaget, 2020), den första av hans böcker att ges ut på svenska.

Jean-Claude Mourlevat växte upp i en sagomiljö med sina fem syskon, på en gård intill en skog ”vid världens ände”. Men hans barndomshem var helt tomt på böcker och de traditionella sagorna upptäckte han först som vuxen. Han inspireras av deras förmåga att universellt tala till djupet av människors själ.

Jefferson är en igelkott som kan stå på två ben och prata. Det kan många djur i boken, ja de som bott tillräckligt länge med människorna förstås, de som däremot fortfarande bor i djurlandet och inte blivit förmänskligade faller dock lätt offer för människans grymhet.

Den här romanen är en mix av fabel, kriminalroman, äventyrshistoria och en samhällsskildring i en och samma bok. Här finns en hjärtevärmande humor som kantas med hård samhällskritik och rafflande hemligheter. Jefferson är den snällaste igelkott man kan tänka sig och ändå blir han misstänkt för ett kallblodigt mord på en frisörsalong. Det är just där allt börjar, konflikten presenteras snabbt och tempot upptrappas, en nerv som i vilken kriminalroman som helst. Här är karaktärerna runda och du fattar snabbt tycke för dem.

Så, kära läsare, jag utmanar dig att läsa den här boken för dig själv eller tillsammans med ett barn i din närhet. Hösten bjuder in till mysiga lässtunder och vem vet, du kanske du blir aktivist på kuppen (om du läser Jefferson vill säga)?!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s