Kategorier
Allmänt

Studentprotester med blodig upplösning

Av Fredrik, Stadsbiblioteket och Bokbussen

Jag hade redan bestämt mig för vilken bok jag ville lyfta i detta blogginlägg när jag såg att min kollega Rebecca gjort ett lysande inlägg om genren serier och att den på inga vägar är begränsad till vissa åldrar. Först tänkte jag ändra mig men sen kom jag på att vi skriver ju om ”vanliga” böcker nästan alltid annars så det är klart att det inte blir för mycket med ytterligare ett inlägg om en serieroman.

För det är just en serieroman jag vill tipsa er om idag och den heter Kent State – fyra döda i Ohio och är skriven och illustrerad av Derf Beckderf. Jag stötte på Backderf för några år sedan när han släppte ”Sopigt” som tar upp hans erfarenheter av att arbeta som sophämtare och som jag läste med stor behållning. Han har även skrivit ”Min vän Dahmer” som handlar om den ökände massmördaren, som var klasskompis med Backderf i High School och den står näst på läslistan för min del. Häromkvällen när jag zappade runt bland tv-kanalerna hamnade jag förresten plötsligt mitt i en filmatisering av sistnämnda bok.  När jag kikar ser jag att den finns på vår tjänst för streamad film som heter Cineasterna om någon blev intresserad av att se den. (Jag valde dock att zappa vidare då jag vill läsa boken först.)

Men, idag skall det alltså handla om ”Kent State” som tar upp en för mig tidigare okänd händelse i USA:s historia. Måndagen den 4:e maj 1970 öppnar militären eld rakt in i en studentdemonstration mot Vietnamkriget som organiserats av studenter vid Kent State University i staden Kent i Ohio. Skottlossningen är resultatet av en situation som eskalerat under föregående helg med kravaller, skadegörelse och eldsvådor. Det är ett möte mellan en väldigt auktoritär vuxenvärld med polis, militär och de bofasta på orten på ena sidan och en generation av frustrerade och livrädda studenter, som blivit lovade ett slut på kriget men istället får höra om en upptrappning av konflikten och att fler unga människor skall skickas till Sydostasien för att troligen aldrig återkomma, på den andra. Det råder fortfarande oklarhet om vad exakt det var som hände men under 13 sekunder avlossas 67 skott och när elden upphör har fyra människor mist livet och ett flertal skadats/invalidiserats i olika grad. Och även om man vet utgången så är boken såklart värd att läsa. Jag har läst att spoilers snarare kan höja upplevelsen av en berättelse än tvärtom. Kanske är det sant? Varför sätter man annars fortfarande upp Romeo och Julia på scener världen över? Alla vet hur det slutar!

Jag tycker Backderf gör ett bra jobb med att ge oss bakgrunden till konflikten och att ge karaktärerna liv. Istället för anonyma offer får vi lära känna dessa människor och därför blir händelsen mer verklig och kännbar. Det är samtidigt en väldigt bra skildring av ett polariserat U.S.A. som vi egentligen tyvärr fortfarande kan känna igen på många sätt. Det som satte spår i mig är också att författaren ganska ingående skildrar själva skottlossningen och hur brutala och kraftfulla dödsverktyg militärernas M1 Garand-gevär är. En kula går exempelvis rakt igenom ett 45 cm tjockt träd och en annan genom en 15 cm tjock stålplatta i en skulptur.

Så, antingen du är en van läsare av serier eller inte, ge Kent State en chans!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s