Kategorier
Rebecca Å

Serier är också böcker!

Av: Rebecca Å, Söndrums bibliotek

Ibland kommer det folk till biblioteket som lite generat säger att de själva eller deras barn har svårt att ta sig igenom en hel bok. Ett av mina standardtips är att ”serier är också böcker!”.

Många läser serietidningar som barn, för att sedan ofta ”växa ifrån” dem, vilket gjorde att serier länge sågs som något endast för barn och tonåringar. Jag vill tro att vi är många som vet att det synsättet är nonsens. Serier har något för alla åldrar. Jag hade inte tipsat en medelålders deckarfantast om Bamse, men jag skulle inte heller sätta Death Note i handen på ett förskolebarn. Kanske vore kampen mellan dödsängeln med anteckningsboken och detektiven som jagar honom mer passande för en deckarfantast?

Precis som med ”traditionella” böcker handlar serieläsande om vad du som läsare gillar och vill få ut av din läsning. Här är några tips för dig som…

… vill läsa om kärlek som är söt som bubbelgum och lika komplicerad som en rubiks kub:

Heartstopper (Alice Oseman) följer tonåringarna Nick och Charlie’s förälskelse. Killarna har olika intressen, umgängen och status på den engelska pojkskola där de går. Nick är en social, populär rugbyspelare – Charlie spelar trummor och kämpar mot ätstörningar efter mobbningen han fick utstå när det kom fram på skolan att han är gay. När de båda hamnar bredvid varandra på en lektion börjar en oväntad vänskap, som kan förändra allt om den skulle växa till något mer. I enkla, men uttrycksfulla bilder visar Oseman både hur okomplicerad, ärlig och flamsig kärlek kan vara, samtidigt som såväl yttre som inre demoner kan utmana kärleken.

… har sagt i åratal att du ska läsa den där populära romanen, men skräms av blotta åsynen av den där tegelstenen:

Då kan det vara både roligare och enklare att läsa den i serieformat! Det viktiga är väl att läsa den, om du verkligen vill? Många klassiska och/eller populära verk har inspirerat serietecknare, som ”översatt” böckerna till bildmediet. Bland dem finns den politiska kriminaltriologin Millennium (Stieg Larsson), klassikerna Pride and Prejudice och Sense and Sensibility (Jane Austen), historieskildringen Anne Franks dagbok (Anne Frank) och vampyrklassikern Twilight (Stephanie Meyer). Om du nu skulle ha läst boken redan – varför inte läsa om den som en serie?

… tycker att serieläsning är slöseri med tid och hellre vill sätta dig in i samhällsfrågor:

Vem har sagt att det ena inte kan ge det andra? Är du intresserad av anställningstrygghet och fackliga frågor, så finns Wage Slaves (Daria Bogdanska). Vill du ta del av rapporter och forskning om allt ifrån pengar, framgång och kärlek, så finns ett antal seriealbum av Liv Strömqvist som förkroppsligar krångliga resonemang i bilder. Är det istället rak och rå humor om teknik, feminism, klasskillnader och hyckleri du gillar, är Zelda (Lina Neidestam) för dig.

… bara vill skratta lite, helst igår, tack:

I den korta samlingen Fangs berättar Sarah Andersen rappt och varmt om förälskelsen mellan Elsie och Jimmy. Vilka problem möter ett kärlekspar där den ena är en vampyr, och den andra en varulv? När vänjer du dig vid att romantiska promenader avbryts av att din pojkvän måste jaga ekorrar, eller att ingen tror på att din flickvän finns, eftersom hon inte fastnar på bild? Fangs använder stereotyper om våra mest älskade monster på ett modernt och humoristiskt sätt.

Seriemediet är minst lika varierat som ”vanliga” böcker, och behöver inte alls vara ”simpel” litteratur. Genom åren har jag sett Dostojevskij-böcker som tecknad manga och läst Nya testamentet i serieformat på konfan. Å andra sidan, vem säger att det inte är lika givande att läsa en vanlig hederlig Kalle Anka-pocket ibland?

TITLAR:

Death note Vol. 1 Boredom / story by Tsugumi Ohba ; art by Takeshi Obata ; [translation & adaptation Pookie Rolf]. – Biblioteken i Halmstad

Heartstopper volume 1 / Alice Oseman. – Biblioteken i Halmstad

Män som hatar kvinnor : en serieroman. D. 1 / Denise Mina ; Leonardo Manco, Andrea Mutti ; [översättning: Peter Sparring] – Biblioteken i Halmstad

Pride & prejudice : [adapted from the novel by Jane Austen] / Jane Austen ; [writer: Nancy Butler ; artist: Hugo Petrus] – Biblioteken i Halmstad

Sense & Sensibility : [adapted from the novel by Jane Austen] / Jane Austen ; [writer: Nancy Butler ; Sonny Liew] – Biblioteken i Halmstad

Anne Franks dagbok / Ari Folman & David Polonsky ; översättning: Per Holmer. – Biblioteken i Halmstad

Om jag kunde drömma : den första boken i Twilightsagan som serieberättelse, D. 2 / Stephenie Meyer ; översättning Carina Jansson ; illustrationer och bearbetning av Young Kim – Biblioteken i Halmstad

Wage slaves / Daria Bogdanska – Biblioteken i Halmstad

Uppgång och fall / Liv Strömquist – Biblioteken i Halmstad

Prins Charles känsla / Liv Strömquist – Biblioteken i Halmstad

Den rödaste rosen slår ut / Liv Strömquist. – Biblioteken i Halmstad

Täckning saknas / Lina Neidestam – Biblioteken i Halmstad

Fangs / Sarah Andersen. – Biblioteken i Halmstad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s