Kategorier
Allmänt Elisabeth Vi på bibblan läser

Han drömmer om det han har lämnat, han skriver, ibland går han till en bar

Av: Elisabeth, Stadsbiblioteket.

Den ungerska författaren Agota Kristof har på senare år haft stora framgångar bland våra läsare. Både den mycket tjocka boken Den stora skrivboken och den mycket tunna Analfabeten har renderat långa reservationsköer här på biblioteket.

Man kan urskilja två teman i hennes verk; det ena är utanförskap, den brist på tillhörighet som hon själv kände efter att 1956 flytt från Ungern till Schweiz. Det andra temat är just skrivandet; lusten, drivkraften och svårigheterna.

Den roman jag just har läst är inget undantag. Kristofs senaste bok I går handlar om Sandor Lester som lever i exil i ett icke namngivet mellaneuropeiskt land. Han jobbar på en fabrik som tillverkar klockor, eller rättare sagt de tillverkar beståndsdelar till klockor, dessa skickas sedan vidare någon annanstans. Själva slutprodukten ser han aldrig. Jag tror att detta är en viktig detalj i Kristofs sätt att beskriva ett både torftigt och själsdödande arbete.

Han drömmer om det han lämnat och han skriver och ibland går han till en bar och träffar några landsmän. Låter det tråkigt tycker ni? Det är absolut ingen tråkig bok! Han drömmer också om en speciell person som betytt allt för honom, hon heter Line. En dag sitter hon på samma buss som Sandor, och hon visar sig vara den riktiga Line.

Ps Denna roman passar väldigt bra att diskutera i en läsecirkel, 90 sidor förtätad prosa med många trådar att nysta i! Den finns att låna i en Läsecirkelkasse som innehåller 8 ex av boken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s