Kategorier
Annika Biografier

Fasansfullt gripande läsning om Förintelsens offer

Den 27 januari uppmärksammas Förintelsens minnesdag över hela världen. Samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945 samlas människor för att minnas Förintelsens offer.

Minnesdagen är också en dag som synliggör det engagemang som värnar om mänskliga rättigheter och bekämpar intolerans, främlingsfientlighet, rasism, antisemitism och antiziganism. En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.

Genom att påminna oss själva och andra om vad grymheter och ondska leder till, kan vi förändra och välja andra vägar.

Boken Och du kom inte tillbaka är skriven av dokumentärfilmaren Marceline Loridan-Ivens. Som ett öppet brev till fadern, berättar hon sin historia.

1943, när hon var femton år, greps hon och hennes far av fransk milis, medan hennes mamma och bror lyckades gömma sig. De fördes till Polen. Fadern hamnade i Auschwitz och Marceline i Birkenau. De lyckades träffa varandra några gånger under lägertiden, men sedan försvann fadern för alltid.

När Marceline återvände till Frankrike var hon ensam. Hon kände sig som en främling, utan någon att dela sina fruktansvärda upplevelser med. Många år senare valde hon att dela dessa upplevelser med oss, hennes läsare.

Boken är direkt, väldigt läsvärd och gripande på ett fasansfullt sätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s