Kategorier
Emma P

Läsa eller lyssna? Läsa och lyssna!

Trots att jag älskar läsning och böcker så läser jag nästan ingenting vissa perioder. Och ibland kommer jag in i perioder då jag läser varenda ledig minut. Kanske har ”karantänlivet” fått in mig på lässpåret igen för just nu är jag inne i en läsperiod. Läser jag inte i en bok så lyssnar jag på en ljudbok. Det bästa med en ljudbok är att jag kan ta med läsningen på löprundan, till affären, under matlagningen och på tåget. Underbart när man som jag just nu är extremt lässugen.

Åsikterna om ljudböcker är många, vissa föredrar att ha en bok i handen och ser inte alls njutningen av att lyssna. Medan andra är så glada för att de kan ta del av böcker genom att lyssna. Anledningarna till varför man tycker som man tycker är lika många som personerna som har dessa åsikter.

Personligen så föredrar jag fortfarande en tryckt bok i handen. Men jag ser även en del fördelar med ljudboken. Jag har dessutom en strategi för vilka böcker jag läser och vilka jag lyssnar på. Böcker och författare som jag verkligen gillar eller är väldigt intresserad av (för jag kan vara intresserad av en författare utan att ha läst något från denna), de läser jag. Sedan finns det de där böckerna och författarna som njaa, de kanske inte riktigt tilltalar mig men jag vill ändå av en eller annan anledning läsa boken. Kanske har någon tipsat om den, eller så har jag redan läst den. Eller så kan det vara en sån där bok som alla pratar om men som jag själv kanske inte fastnat för, de böckerna lyssnar jag på. Jag ser ljudböcker som ett bra komplement till den tryckta boken. Men det är fortfarande något väldigt speciellt att hålla i en tryckt bok, känna lukten av den och ta in historien i den.

Så vad har jag läst och lyssnat på under denna läsperiod, jo det ska jag tala om för er.

Läst:
Vända hem, Yaa Gyasi
Inte av denna världen, Yaa Gyasi
Jag försvinner i mörkret, Michelle McNamara
Mitt liv som råtta, Joyce Carol Oates
Inuti huvudet är jag kul, Lisa Bjärbo

Lyssnat:
Knutby, Jonas Bonnier
Nickelpojkarna, Colson Whitehead
Unorthodox, Deborah Feldman

Höjdpunkterna var Vända hem, Mitt liv som råtta och Jag försvinner i mörkret (även om jag ångrar att jag inte läste den sistnämnda på engelska).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s