Häromdagen fick jag berättat för mig om barn som svarat på frågor om vad läsningen har för effekter på dem, varför de läser och så vidare. En tjej i lågstadiet svarade så här: ”Jag förändras lite som person när jag läser. Det sätts igång tankar och reflektioner.”
Även om läsning ofta associeras till avkoppling och är en ren nöjesaktivitet för de flesta, så går det (tack och lov) inte att komma ifrån de direkta eller indirekta effekter som det lästa har på oss; hur det vi läser informerar, problematiserar och förändrar.
Därför är det nu, under rådande nyhetsrapportering från demonstrationerna i USA, min första impuls att sätta böcker av Ta-Nehisi Coats, Claudia Rankine, Colson Whitehead, Toni Morrison, James Baldwin, Paul Betty, Wesley Lowery med flera i händerna på bibliotekets alla besökare. För givetvis spelar svarta liv roll – och svarta röster spelar en större roll än du tror.
Jag är en vit, svenskfödd man i 35-årsåldern, så jag har aldrig utsatts för förtryck – tvärtom. Jag tillhör de mest privilegierade. Men jag tror på medvetenhet som förändringens bränsle. Kunskap som förutsättning för framåtrörelse. Bildning som det enda sättet att förstå – försöka förstå – vad som händer.
”Världen där ute hävdar att detta bara delvis har med dig att göra. Det som händer dig tillhör dig inte, har bara delvis med dig att göra. Det är inte ditt. Inte bara ditt.
Och än börjar en värld sin rasande utradering –
Vem är du att säga jag till mig?”
– Claudia Rankine, ”Medborgare – en amerikansk dikt”
Jag tror på läsning som en förutsättning för övergripande empati, hur skitnödigt det än må låta. Jag tror också att tystnad inför orättvisor är detsamma som att välja den förtryckandes sida.
Läs, lyssna och lär. Ställ dig upp.
- Ta-Nehisi Coats, ”Mellan världen och mig”
- Claudia Rankine, ”Medborgare – en amerikansk dikt”
- Colson Whitehead, ”Den underjordiska järnvägen”
- Paul Beatty, ”Svikaren”
- Ngũgĩ wa Thiong’o, ”Upp genom mörkret”
- James Baldwin, ”Gå och förkunna det på bergen”
- Toni Morrison, ”Älskade”
- Tayari Jones, ”Ett amerikanskt äktenskap”
- Candice Carty-Williams, ”Queenie”
Tipsa gärna om annan relevant läsning i kommentarsfältet nedan.
P.s. Glöm inte att det är ett privilegium att lära sig om rasism och förtryckt på det här sättet, istället för att uppleva det. D.s.
/Joakim, Vallås bibliotek
Ett svar på ”Svarta röster spelar roll”
Fattig Safari av Darren McGarvey. Självbiografi av engelsk rappare en oväntat stark upplevelse. (Jeanette tipsade om den i ”Vårens böcker” och sen vann jag den på utlottningen.) Inte läst färdigt men den ger mig en djup förståelse för reaktionerna hos demonstranterna i USA.