Kategorier
Anna R Jörgen Läsecirkeln Afrikanska röster Läsecirklar

Läsecirkeln Afrikanska röster: Memorys bok av Petina Gappah

I Söndrums biblioteks och Stadsbibliotekets gemensamma afrikanska läsecirkel Röster från unga nationer läser vi denna höst tre afrikanska författare som alla har det gemensamt att de föddes under de första åren efter deras respektive länders självständighet.

Den första författaren ut var Petina Gappah, född 1971 i Zimbabwe som är utbildad jurist med en examen från Cambridge, Graz University och University of Zimbabwe. Hon arbetar idag med handelsfrågor för utvecklingsländer i Schweiz.

Gappah debuterade med novellsamlingen Sorgesång för Easterly 2009. En debut som hon blev belönad med Guardian First Book Award 2009 för och nominerad till Los Angeles Times Book Prize 2009 och Orwell Prize for Political Writing. Hennes andra bok, som vi också hade läst till detta första tillfälle, Memorys bok, utkom 2015.

Memorys bok handlar om Memory som i tioårsåldern blir bortlämnad, eller såld som romanens berättarjag hävdar i boken, av sina föräldrar till en vit man – Lloyd. Vi får inledningsvis veta att Llyod är död och att Memory står anklagad för mord. Häktningsförhandlingar, fängelsedom och livet på death row i kvinnofängelset vävs i romanen samman med tillbakablickar och minnesbilder från barndomen i kåkstaden och uppväxten i de vita välbärgade kvarteren. Undan för undan tar historien om Memorys liv form. Vad är det egentligen som har hänt? Varför övergav föräldrarna Memory?

Vad tyckte vi då om boken? Boken var lätt att läsa, då författaren skriver enkelt och konkret. Flera av deltagarna i läsecirkel hade redan läst boken inte bara en gång, utan två. Detta för att förstå handlingen och binda samma alla de pusselbitar som Gappah ger läsaren undan för undan under berättelsens gång. Vi var alla överens om att det var ett intressant levnadsöde som växer fram i romanen.

I boken har en stor mängd afrikanska ord blandats in, utan någon förklarande text eller översättning. Vi diskuterade vad detta kunde bero på. Någon tyckte att förståelsen för handlingen ibland gick förlorad. Vi funderade på om detta kunde bero på att det talas många olika språk vid sidan om kolonialspråket engelska i Zimbabwe och att detta medför att alla inte alltid förstår allt, således inte heller vi läsare. Någon nämnde också att det är vanligt i afrikansk litteratur och vi som deltagit i läsecirkeln Afrikanska klassiker instämde.

Vi diskuterade hur Gappah på ett både skickligt och inlevelsefullt sätt beskriver barnet Memorys rädsla och utsatthet ur olika perspektiv. Dels hennes rädsla för vatten, men också de känslor och farhågor som väcks när hon beskriver hur Memory lämnas över till Lloyd. Vi diskuterade hur överlämnandet skedde, hur föräldrarna betedde sig och vad som skulle kunna tänka sig försiggå i deras tankevärld.

Vi fortsatte med att diskutera Memorys fängelsevistelse och den ständiga bristen på allt. Hur kritiken mot rättsväsendet i Zimbabwe blev allt mer förståeligt med Gappahs bakgrund som jurist. Vi diskuterade Lloyds död och hur vi hade tolkat det förloppet. Vi hade inte alla uppfattat det på samma sätt.

Ju längre fram i berättelsen man som läsare kommer, ju fler förklaringar får man till det som hänt i Memorys liv. Vi diskuterade dessa olika skeenden och hur dessa präglat Memory innan hon fick veta sanningen. Vi var alla överens om att romanen Memorys bok var en mycket intressant läsupplevelse.

Till nästa tillfälle läser vi Skuggans årstid av den kamerunska författaren Leonora Miano.

/ Jörgen Holst, Söndrums bibliotek, och Anna Rymdfors, Stadsbiblioteket.

Ett svar på ”Läsecirkeln Afrikanska röster: Memorys bok av Petina Gappah”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s