Kategorier
Anna R Deckare Thrillers

En thriller eller flera i höstmörkret?

1525R-80040.jpg

Lite nytt och lite gammalt. Lite svenskt, lite brittiskt och lite danskt. Nedan tipsar vi om spännande thrillers att läsa under  mörka, ruskiga och regnig höstdagar.

 

blodlokan

Blodlokan av Louise Boije af Gennäs kom i våras och handlar om unga Sara som efter sin fars plötsliga död flyttar från hemstaden Örebro till Stockholm. Livet i Stockholm blir till en början inte riktigt som hon tänkt sig, men så stöter hon på nya bekantskaper, får ett bättre jobb och flyttar till en tjusigare adress och snart rör hon sig i huvudstadens fina kretsar. Sara mår bra av framgången, men hennes lycka grusas av sorgen efter fadern och traumat efter ett grovt överfall samtidigt som underliga saker börjar ske –  hon hör röster och både hennes egen lägenhet och föräldrahemmet blir upprepade gånger utsatta för inbrott. Vad är det som egentligen pågår? När Sara under ett besök i föräldrahemmet hittar utredningsmaterial som hennes pappa samlat ihop, blir frågorna än fler…

Detta är Boije af Gennäs första psykologiska thriller och den första delen i en planerad triologi med namnet Moståndstriologin. Nästan bok i serien har kommit nu under hösten och heter Skendöda. När jag läser den här boken vet jag inte riktigt vad jag ska tycka, försöker frenetiskt placera in boken i en genren, tänker att snart spårar handlingen ur, men boken håller, tar tag i mig och är definitivt en bladvändare som jag slukar på ett nafs. Nästa bok, nu, genast, tack!

 

en-oskyldig-lognJag har läst två thrillers av den brittiska författaren Sabine Durrant. Den första En oskyldig lögn är utgiven i år och handlar om Paul som är en misslyckad författare och casanova-typ i 40-års åldern som rör sig mellan olika relationer, olika bostadsadresser och ständigt har penningbekymmer. För tjugo år sedan skrev han en succéroman, men därefter har framgången helt uteblivit. När Paul träffar en gammal kompis från universitetet i en bokhandel, som högljutt och skrytsamt berättar om sitt framgångsrika liv, så kan inte Paul hindra att släppa igenom en och annan lögn över sina läppar. När han sedermera blir hembjuden på middag till klasskompisen, så fortsätter lögnerna. Och visst är det väl så att inte en liten lögn kan skada. Eller?

 

allt-att-forloraDen andra Allt att förlora kom 2013 och handlar om Gaby Mortimer som är ett välkänt tv-ankare på dag-tv som lever ett gott liv med man och barn. Under en joggingtur springer hon på ett kvinnolik i ett buskage, något som hon genast anmäler till polisen. Historien utvecklar sig så, att hon själv blir anklagad för att ha bragt kvinnan om livet samtidigt som hennes perfekta liv stegvis går i spillror. Polisens bevis pekar entydigt ut Gaby som skyldig och när hon tar hjälp av en frilansjournalist för en privat utredning, så leder även dessa spår mot henne själv… Är det någon som försöker sätta dit Gaby? Hur lyckligt är egentligen hennes äktenskap? Och är hon verkligen så oskyldig som hon ger sken av?

Gemensamt för dessa två böcker är att de är välskrivna, att handlingen här går i sin maka takt (det här är inga snabba bladvändare) och vi hinner därför landa i både handlingen och gestalterna. Det brittiska klassamhället gör sig därtill finlemmat till känna i båda böckerna på samma sätt som ett blött kletigt plåster…

 

skargardsmordenLars Bill Lundholm, är kanske mest känd för SVT:s succéserie Skärgårdsdoktorn, men gillar man spänningsromaner, så känner man kanske mer till honom som författaren till böckerna om den karismatiske kommissarie Axel Hake som utspelar sig olika stadsdelar i Stockholm (Kungsholms-, Östermalms-, Södermalms-, Gamla stans- och Citymorden), böcker som jag läst med nöje.

Nu när Lundholm är tillbaka har han en ny huvudperson (några generationer yngre), kommissarie Jack Larsson, och han passar samtidigt på att baka samman sina två framgångsrecept – Skärgårdsdoktorn och stadsdel + morden-serien, vilket då blir Skärgårdsmorden. Succé? Nja, det känns som om skärgården inte är stor nog för ännu en deckarförfattare att tränga sin in där… Vad känns igen? Jo, läsvänligheten, en ärrad huvudperson (lik författaren själv) och en ständig gnutta närvarande sorg.

 

den-hemliga-kvinnanDen hemliga kvinnan är skriven av de danska författarna Anders Rønnow Klarlund och Jacob Weinreich under pseudonymen Anna Ekberg. Louise lever med sin man Joachim på danska Christiansø där hon driver ett litet café. En dag dyker en främling upp och skapar tumult när han påstår att hon i själva verket heter Helene och är hans fru som försvann för tre år sedan. Louise minns ingenting från sitt tidigare liv, men polisens utredning och omfattande läkarundersökningar påvisar att Louise är Helene. Vad var det egentligen som hände för tre år sedan när Helene förlorade minnet och försvann?

Detta är en spännande thriller där vi som läsare undan för undan får veta vad Helene varit med om. När jag läser den här boken tänker jag på en väldigt bra dansk film med Tuva Novotny i huvudrollen som heter ID:A eller Anonym identitet (som går att låna på Stadsbiblioteket) som har ett liknande tema som denna bok. Det verkar också vara ett tema på modet det här med att plötsligt av olika anledningar tappa minnet – tänker tex på nyligen utgivna Liane Moriartys En annan Alice, Lisa Jewells Jag fann dig, Petter Lidbecks Kvinna utan minne och Lucy Dillons När livet börjar om.

 

/ Anna R, Stadsbiblioteket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s