”-Jag vill ha en rolig bok”, får man ibland höra som bibliotekarie. Och då tipsar man kanske om någon av författarna listade längre ner. Vad som är humor och verkligen roligt är förmodligen lika personligt som vad som egentligen är en bra bok eller ej. För att utveckla och bredda min alldeles egna repertoar av roliga böcker och författare, så har jag letat upp och läst ett par titlar som jag tipsar om nedan.
Den fantastiska berättelsen om fakiren som fastnade i ett Ikeaskåp av Romain Puértolas (250 sidor) har en lite rolig titel, så jag har gått och spanat på den här boken under en längre tid. (Även bok nummer två har en lite speciell titel: Den lilla flickan som svalde ett moln lika stort som Eiffeltornet, men är av en mer sorglig karaktär än denna.)
Boken handlar om den indiske fakiren Pugalendhi Kushanu Patel som har lämnat sin fattiga hemby och flugit till Paris för att införskaffa en spiksäng på Ikea. Fakiren kommer fram till Ikea, men en rad olika olycksamma händelser gör att han ganska snart hamnar på villovägar och helt bortom sitt ursprungliga uppdrag.
Detta är en snabbläst rolig roman som stundom, om man ska vara ärlig, rör sig på buskisnivå, men som ger en gnutta eftertanke och substans om bara man bara ignorerar detta faktum och enträget läser vidare. (Kanske fungerar vissa skämt mycket bättre på franska tänker jag flera gånger när jag läser.) Den här boken har en bra grundhistoria och kan även läsas av dem som gillar böcker av Alkemisten-stuket och som rör ämnet meningen med livet och hur livet kan förändras när man minst anar det.
I Släktfeber av Sara Paborn (229 sidor) har släkten samlats efter att faster har gått bort vid 107 års ålder. Under några sommarveckor får vi följa, Katharine, en reklamskribent i 30-års åldern, och hennes familj. Arvegodset efter fastern delas upp och relationerna släktingarna emellan, ömsom smeker, ömsom skaver, och minnen av fastern och en svunnen tid löper som en röd tråd genom boken.
Släkten är värst och blod är tjockare än vatten är två ordspråk man får upp i huvudet när man läser den här boken rörande de dubbla känslorna man kan ha för människor som står en nära. Familjeliv, igenkänning och, som i Paborns senare böcker, en stor gnutta svart humor. Släktfeber är Sara Paborns skönlitterära debut. Trots ganska tråkig bokomslag…
Stilla dagar i Mixing Part av Erlend Loe (205 sidor) handlar om familjen Telemann, bestående av mamma, pappa och tre barn, som begett sig av till Tyskland på semester där de har hyrt ett hus. Pappa Telemann står i fokus för berättelsen. Han är dramaturg, ägnar mycket av sin tid åt att tänka på teater och dagdrömmer om den brittiska kocken Nigella Lawson.

Tårtgeneralen av Filip Hammar och Fridrik Wikingsson (220 sidor) utspelar sig på 1980-talet i Köping och staden har precis utnämnts till en av Sveriges tråkigaste städer i ett TV-program på Sveriges television. Nyinflyttade Hans Pettersson, även kallad Hasse P., ser detta som en utmaning och beslutar sig för att baka världens längsta smörgåstårta och genom detta skriva in Köping i Guinness rekordbok.
Jag är oerhört svag för människor som kämpar i underläge och försöker och gör saker och ting, trots att vinden blåser hårt och att alla andra är emot. Detta gör att jag går igång på den här boken. Om en idésprutas uppgång och ett stort ”I´ll kick you right back” . Tårtgeneralen håller på att filmatiseras med bland annat Mikael Persbrandt i huvudrollen Hasse P med premiär under 2018.
Andra roliga författare som bibliotekarier brukar tipsa om är:
- Karin Brunk-Holmqvist
- Catharina Ingelman Sundberg
- Katarina Mazetti
- Arto Paasilinna
- Fredrik Backman
- Jonas Jonasson
- Lena Andersson
- Emmy Abrahamson
- Martina Montelius
- Christer Hermansson
- Per Berg
- Martina Haag
- Jonas Karlsson
/ Anna R, Stadsbiblioteket