Kategorier
Jul Jullästips

Jullästips

CM-BA10040

Nu är det snart jul igen! Julgran, julklappar och, varför inte, julläsning. Vi har samlat lästips på bra böcker att läsa under julen. Mycket nytt, lite gammalt och allt tillgängligt på ett bibliotek nära dig!

 

Frida H, Stadsbiblioteket

Läser just nu:

Begynnelsen med Dan Brown

Ska läsa i jul:

Stormlight arcive med Brandon Sanderson

Bästa läsupplevelsen att ge bort som hårt paket i jul:

Stanna hos mig med Ayòbámi Adébáyò

 

Maria, Bokbussen

Läser just nu:

Jag har precis börjat läsa Musan av Jessie Burton. Jessie Burton debuterade med ”Miniatyrmakaren”; en fascinerande bok. Musan utspelar sig i två olika tidsepoker: London 1967 och Spanien 1936. I London följer man Odelle som flyttat från Trinidad och hennes författardrömmar. I Spanien Olive som målar i smyg och drömmer om att bli konstnär. Hittills en fängslande och spännande roman.

Ska läsa i jul:

Ser fram emot att läsa Grace av Anthony Doerr. Jag tyckte mycket om ”Ljuset vi inte ser” av samma författare. Tänker också läsa de senaste nyutgåvorna av George Simenons Maigret : Maigrets första fall och Maigrets jul!

Bästa läsupplevelsen att ge bort som hårt paket i jul: 

Mitt namn är Lucy Barton av Elizabeth Strout eller Binas historia av Maja Lunde.

 

Jeanette, Stadsbiblioteket

Läser just nu:

Just nu läser jag Zadie Smiths Swing time. Jag har läst, och tyckt mycket om, hennes tidigare böcker och hade höga förväntningar på den här boken. Smith tar god tid på sig, hon är inte typen som släpper en ny bok varje år, men när det kommer en ny roman – då är det riktigt, riktigt bra. Swing time handlar om två flickor med gemensam nämnare att de båda har exakt samma bruna hudton, vilket förklaras av att de båda har en vit och en svart förälder. De förenas också i ett passionerat intresse för dans. Temat i Swing time är detsamma som i de flesta av Zadie Smiths romaner: klass, kön och etnicitet, och hon gör det så bra att jag hela tiden måste stanna upp i min läsning och sakta läsa om för att det är så välskrivet och välgestaltat.

Ska läsa i jul:

I mellandagarna har jag bestämt att inte göra så mycket mer än att läsa. Då blir det dags för Lusten och ensamheten som är en biografi om Hjalmar Söderberg , och Margaret Atwoods Hjärtat stannar sist. Söderberg har jag alltid läst och biografin verkar intressant. Atwood är också en gammal trogen vän i bokhyllan. Nyligen gick serien Handmaids tale som blev en riktig snackis på luchrasterna. Den bygger på Tjänarinnans berättelse och är en nattsvart dystopi. Hjärtat stannar sist verkar ha ett liknande tema och mina förväntningar är skyhöga.

Bästa läsupplevelsen att ge bort som hårt paket i jul:

Kate Zambrenos Hjältinnor. Den här boken är svår att placera i ett fack, och har kallats en hybrid mellan essä, biografi och roman. Alltså en riktig mardröm för en bibliotekarie.

Hjältinnor handlar om historiens många skrivande men idag mer eller mindre bortglömda kvinnor. Om de alls är ihågkomna är det dem som inspiratörer eller ”musor” till sina författande män. Zambreno väver ihop sitt eget liv som medföljande maka till en framgångsrik make (bibliotekarie!) och letar fram allt hon kan hitta om de bortglömda fruarna i biblioteket i den stad hon råkar befinna sig i. En originell och lärorik läsupplevelse som fler borde upptäcka – därför blir Hjältinnor min julklapp.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s