Kategorier
Anna R Deckare Romaner Spänningsroman

Lästips på nya böcker

Här tipsar Anna om fyra bra böcker som har kommit ut under hösten 2017.

 

kådaLiv är sju år och bor med sin familj på en ö. De lever nära och i samklang med naturen och vattnet runt omkring dem. Hennes pappa är något av en enstöring och saksamlare av högsta rang och hennes mamma extremt överviktigt och mest sängliggande. Liv kan läsa och skriva, men går inte i skolan, utan lär sig i livets skola vid pappa Jens sida.

En dag kommer en kvinna på besök. När hon börjar ifrågasätta sakernas tillstånd och varför Liv inte går i skolan så mottas inte dessa frågor med blida ögon.

Kåda av danska författaren Ane Riel är en mörk historia om en familj som lever sina liv i samhällets utkant och som handlar utifrån en helt egen logik. Kåda har vunnit Glasnyckeln, som är ett pris för årets bästa skandinaviska kriminalroman. Om man inte brukar läsa spänningsromaner, så ska man inte låta sig skrämmas av denna bok. Detta är välskrivet, annorlunda och en mycket trevlig  läsupplevelse!

 

tjockdrottningenAnnie är förtidspensionär, har isolerat sig i sin lägenhet och är extremt överviktig. En stor del av sin tid ägnar hon ute på sociala medier såsom Facebook och Instagram, där hon följer flöden och inlägg av olika människor och fantiserar att hon lever deras liv – med man, barn, vänner, parmiddagar och skogsutflykter.

En dag blir Annie kontaktad av en tv-redaktör som vill värva Annie till ett tv-program där deltagarna ska få hjälp av allehanda experter för att gå ner i vikt. Nu får hon en chans att lägga om hela sitt liv! Vill hon? Vågar hon? Kommer hon lyckas?

Våra tv-tablåer är fyllda av sådana här tv-program och när man läser den här boken känns det som om man gör praktik backstage hos ett tv-team på tv 4 eller annan kanal. Vi får i boken även följa dem som arbetar med produktionen – tv-redaktören, programledaren och producenten – deras innersta tankar och känslor om yrket, sina nära relationer och livet. Där det under det perfekta, ytliga och glassiga yttre gömmer sig något helt annat.

Tjockdrottningen av Moa Herngren är snabbläst, svart komedi och underhållningsroman med en mycket tidstypisk tolkning. Om 20 år kanske man skrattar igenkännande och skamset åt skildringarna i den här boken. Boken handlar om vikt, men kanske än mer ensamhet och rätten att få vara den man vill i en otillåtande värld.

 

camilleCamille av den franska författaren Pierre Lemaitre tar sin början på morgonkvisten när en shoppinggalleria just öppnat. Det är ännu folktomt. En kvinna kommer in, sätter sig på ett kafé, beställer kaffe. När hon går ifrån kaféet stoppar hon ner handen i väskan för att leta efter plånboken och då ser hon att handen är helt nerfläckad av färg från en läckande bläckpenna. För att tvätta av sig så går hon mot shoppinggallerians offentliga toalett. När kvinna kommer in på toaletten så står hon plötsligt öga mot öga med två män. De stirrar förskräckt på varandra. Mållösa och som förstenade. Kvinnans blick går upp och ner över deras kläder. Männen är klädda i svarta overaller och i händerna har de vapen – pumphagelgevär. Deras ännu inte påbörjade rån mot en guldsmedsaffär har redan stött på patrull. Detta innebär starten på en rad mycket våldsamma händelser.

Kommissarie Camille Verhoeven, en 50-årig skallig man på 1,45 tar sig an fallet. Och det är absolut personligt då kvinnan som ramlat på rånarna på den offentliga toaletten är Eva, kvinnan i hans liv.

Camille är utgiven på Sekwa förlag som specialiserar sig på samtida fransk skönlitteratur på svenska. Lemaitre har skrivit skönlitteratur sedan 2006 och även skrivit manus för tv och film och det märks i sättet som han skriver på. Både handling och språk är snabbt och rappt och jag får många visuella långfilms-associationer i mitt inre när jag läser den här boken. Berättelsen berättas dels utifrån Camilles och dels utifrån en av rånarnas perspektiv och detta innebär starten på en spännande katt och råtta-lek.

 

swing timeI Zadie Smiths Swing time möte vi två flickor som växer upp i norra London under 1980-talet. De träffas första gången på en danskurs anordnad av kyrkan och blir snart vänner. De är till ytan lika – bor i hyreshus i samma område, har samma gyllene bruna hud och går i samma skola, men samtidigt mycket olika. Som vuxen har huvudpersonen  ett bra arbete. Hon har läst på universitetet, gått från ett arbete på en musiktv-kanal till att bli värvad av en känd sångerska med samma ikonstatus som Madonna. I tankarna finns kompisen från barndomen. Vad hände med henne?

Detta är en roman som tar avstamp i dansen, men det är också en roman om ras, klass, kön, döttrar och mödrar och modersrollen. Vilka är de värden egentligen som för oss framåt och formar oss till dem vi är? Swing time är välskriven, varje ord känns genomtänkt och på sin plats, vilket gör läsning av den här boken som till största nöje.

 

/ Anna R, Stadsbiblioteket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s