Kategorier
Anna R Frida H Läsecirkel Läsecirkeln Läsa på lätt svenska Lättläst

Nortons filosofiska memoarer

nortons-filosofiskaIgår träffades vi för andra gången  i Stadsbibliotekets läsecirkel Läs på lätt svenska. Inför detta tillfälle hade vi läst Nortons filosofiska memoarer av Håkan Nesser. En tunn bok med lite text och många illustrationer, men med ett stundom ganska svårt språk.

Bokens berättarjag är Nessers hund, Norton, som är av rasen rhodesian ridgeback. I boken får vi följa Norton från dess att han var valp och föds utanför Uppsala, växer upp och flyttar med matte och husse runt om i Sverige, USA och Storbritannien, ända tills hans ålderdoms sista dagar i Gamla stan i Stockholm.

 

Vi började läsecirkelträffen med en presentationsrunda, då det tillkommit nya deltagare i gruppen. Det fanns vid detta tillfälle deltagare från Syrien, England och Nicaragua.

Vi inledde diskussionen med en fråga om hur de uppfattade att läsa boken. Den var svår, var den spontana kommentaren. Läsecirkeldeltagarna visade upp hur det markerat och skrivit översättningar i textens marginaler. Jag har inte bara översatt till mitt hemspråk, utan även från svenska till svenska. Det visar hur svår texten var, berättade en deltagare. Vad gjorde då boken svår? Jo, boken var full av uttryck som t ex ”inte riktigt ha kläm på”. Vad betyder det egentligen? Boken var också skriven i talspråk och det fanns slanguttryck som kan vara svåra att hitta i lexikon, som t ex ordet käka. Ett annat uttryck som diskuterades var ”öppen spis”. Detta uttryck kan ha flera betydelser, vilket är rätt?

bokbild

Vi fortsatte att diskutera att man i Sverige ofta kategoriserar sig att vara en katt- eller hundmänniska och undrade om detta fanns i deras hemländer. I England finns detta, men inte i Syrien för där ses hundar och grisar som orena djur och man har inte dem som husdjur på samma sätt som vi har i Sverige, däremot katt går bra.

Vi sammanfattade träffen med att konstatera att boken var svår, men att detta kanske inte bara var helt av ondo, då ribban genom detta höjs eftersom man hade fått arbeta med texten, och med det utmanas i sin läsning.

Till nästa tillfälle läser vi Ett hål i själen av Kjetil Johnsen.

/ Anna R och Frida H, Stadsbiblioteket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s