Kategorier
Allmänt

Snart på ett bibliotek nära dig: Anneli Jordahl

jordahl_anneli_14Anneli Jordahl kommer till stan!

Författaren Anneli Jordahl hade sitt genombrott 2003 med intervjuboken Klass – är du fin nog? En bok med mycket sprängstoff trots sin sammetslena utsida. Ämnet klass är något som författaren intresserar hon sig för, mer eller mindre, i alla sina böcker.

Jag var mycket förtjust i Jag skulle vara din hund (om jag finge vara i din närhet). En fiktiv roman om Ellen Key och hennes komplicerade romans med Urban von Feilitzen. Han var gift och hade fyra barn, De skrev åtskilliga brev till varandra under många år, träffades mera sällan.

Låt inte den här staden plåga livet ur dig, Mona är Jordahls roman från 2014, den utspelar sig i Östersund i början av 60-talet. Då rådde framtidstro och optimism men för en ensamstående mamma var det fortfarande en inskränkt tid. En personlig motgång präglar något mitt minne av denna bok. I ett anfall av hjärnsläpp slog jag vad om namnet i titeln. Förlorade och fick bjuda min kollega på finlunch.

som-hundarnaJordahls senaste roman Som hundarna i Lafayette park handlar om en kvinna som mist sin man i en arbetsplatsolycka. Förlusten upptar henne naturligtvis. Hon för bok över personer som dör i just sådana arbetsplatsrelaterade olyckor och hon upprörs över hur lite uppmärksamhet de får. Hon försöker på olika sätt uppmärksamma detta och få andra att reagera.
Man kan lite fyrkantigt säga att boken handlar om klass och sorg. Vilka liv är viktiga och vem bestämmer det?
Även bokens mor-dotterrelationen är intressant tycker jag. Dottern väljer en akademisk bana och blir bibliotekarie. Detta skapar i någon mån distans men också stolthet hos mamman som hela livet jobbat inom hemtjänsten. Mellan mor och dotter finns både närhet och avstånd och en längtan efter den andra.  En mycket läsvärd bok som jag tycker lämpar sig väl för samtal och diskussioner. Se där ett tips till alla läsecirklar där ute!

Till sist vill jag slå ett slag för Anneli Jordahls mycket intressanta biografi om Elsie Johansson Att besegra fru J.

Den 23 november 18.30 blir det författarbesök med Anneli Jordahl på Stadsbiblioteket, missa inte det!

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s