Är du intresserad av krigsskildringar är det här en perfekt bok för dig. Det är en fängslande debut, en brutal bok som känns väldigt realistisk. Jag kunde inte sluta läsa den, stundtals bedövad av en uppgivenhet som alltid drabbar mig när jag läser om krig och fruktansvärda händelser. Vad kan en roman lära oss om historien? Vad gör krig med människor, vad gör det med soldaterna och vad gör det med dem som finns kvar hemma? Frågor som skuld och ansvar funderar man över när man läser boken men också funderingar om den fria viljan dyker upp.
Man ska inte låta sig luras av romanens framsida, det här är ingen romantisk skildring om andra världskriget utan en rå, brutal skildring från kriget. Löftet handlar om andra världskriget sett ur ett tyskt perspektiv. En stor del av boken är skriven i dialogform. Bokens huvudpersoner, Katharina Spinell och Peter Faber gifter sig via en förmedling. Han är i desperat behov av permisson, bort från helvetet och skyttegravarna på östfronten. Hon blir lovad änkepension om han dör och en ny ställning som fru.
”Kom igen nu” sa prästen. ”Klockan är en minut i tolv där hemma”
Faber drog ner rockärmen över handen.
”Med huden Faber. Inte ärmen.
Prästen tog upp en näve jord som han slängde på hjälmen.
”Så där.”
”Tack.”
Faber lade tillbaka handen och de andra männen gjorde likadant. Fältprästen började prata och efter några minuter var Faber gift med en kvinna i Berlin som han aldrig hade träffat.
Vi får sedan följa Peters liv som soldat i öst och Katarina som finns kvar hemma i Berlin där hennes familj till en början lever gott tack vare högt uppsatta vänner inom nazistpartiet.
Det är en bok som lämpar sig perfekt som läsecirkelbok. Längst bak finns flera frågor att diskutera efteråt men som också är intressanta att läsa och reflektera över när man själv läser boken.
Audrey Magee skrev boken Löftet för att försöka förstå hur det vara att vara ”vanlig” tysk under andra världskriget och för att historien alltid upprepar sig, vi har inte lärt oss något. Tystnaden är farlig!
/Annika Söndrums bibliotek
Här finns boken, klicka på länken!