Kategorier
Allmänt

Tre snabba tips!

Det sista jag gör här på jobbet innan semestern är detta blogginlägg med tips om tre böcker att läsa under sommaren! Deras gemensamma nämnare är den svarta humorn och tårdrypande ämnen.

Jonas Hassen Khemiri – Allt jag inte minns
Allt jag inte minnsKhemiri misslyckas aldrig med en bok, så är det bara. Detta är en underbar berättelse som är som en återberättelse av vad som har hänt med Samuel; Laides pojkvän, Vandads sambo och Panterns vän, som nu är död. Rösterna är många och berättelsen är allt annat än kronologisk. Egentligen är det en svår bok att ta sig in i och det tar ett tiotal sidor innan jag kan urskilja vilka som talar och få ett grepp om historien, men sedan lossnar det och texten kommunicerar obehindrat med läsaren. Människorna i boken känns levande och färgstarka. Alla har ett eget liv, en egen åsikt, en egen röst. Det är svårt att beskriva handlingen, men som många bra böcker så handlar det om flera stora ämnen; kärlek, vänskap, tillit, ekonomi, att åldras, våld med mera. Missa inte denna Augustprisvinnande bok!

Christine Lundgren – Jag lever, tror jag
Jag lever...Nittonåriga Kim har två bästa vänner, men det är Moa som är den vilda och modiga, som får Kim att våga och utvecklas. Amanda har alltid varit den som ger vännerna balans genom att vara mer realistisk och ordentlig. Men en dag, en helt vanlig tisdag, så ringer Amanda till Kim och berättar att Moa är död. Hon har kört bil på fyllan, mitt i natten och kört rakt in i ett träd. Fanns det bromsspår? Tog Moa livet av sig? Kims sorgprocess blir lång och svår. Hon vill verkligen få reda på vad som fick Moa att ge sig ut med bilen den där natten, samtidigt som alla försöker få henne att släppa det hela och gå vidare. På nätterna besöker Kim Moas grav och där får hon en ny, mycket oväntad vänskap.

Med humor och allvar har Christine Lundgren, i sitt debutverk, beskrivit en ung men mogen tjej som genomgår den värsta fasen i sitt liv. Det är en fin berättelse med många bottnar.

Ett litet hål i mörkret – Ingrid Olsson
Ett litet hål...Jag fick äran att åka på skrivarläger tillsammans med 15 underbara unga och författaren Ingrid Olsson i slutet på förra månaden. Inför lägret skickades ett exemplar av en av Ingrid Olssons böcker ut till samtliga deltagare och även jag började läsa den. Detta är en Augustprisnominerad bok med extremt förtätad text som verkligen drabbar en. Att skriva så att det känns, det kan Ingrid Olsson, och då med mycket små medel.

Boken handlar om Kalle, som har en farmor som han älskar, men som nu ligger hon på sjukhuset och kommer kanske att dö. Vi får veta att Kalles pappa är död sedan flera år tillbaka. Kalle har ett fotografi av sin pappa där ha skrattar. Minnen i form av dofter, röst och så vidare lever kvar i detta enda fotografi. Mitt i allt detta blir Kalle intresserad av flicka som bor granne med honom. Det är något med henne som gör att han vågar öppna sig för henne, men inte för någon annan.

Här hittar du information om skrivarlägret med Ingrid Olsson:

http://www.regionhalland.se/skrivkramp

http://skrivkramp2016.blogspot.se/

https://bibliotek.halmstad.se/web/arena/skrivarlager

Och här finns böckerna om du vill låna! Klicka på titeln!
Allt jag inte minns
Jag lever tror jag
Ett litet hål i mörkret

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s