Kategorier
Anna R

Elfriede och kärlek på alla möjliga vis!

Kärlek kan se ut på olika vis. Om man för en stund riktar in sig på den heterosexuella kärleken mellan kvinna och man i den samtida skönlitteraturen, så kan man som kvinna till exempel förälska sig i:

  • en geniförklarad egoistisk egenkär kulturman,
  • en snäll musiker, vars barn man föder, och som efter ett par år är otrogen med en mycket yngre servitris som har precis samma frisyr som man själv hade som ung (och som maken, efter att man bytt från denna frisyr till en annan, påtalat att han aldrig riktigt gillat)
  • eller varför inte, en man som bor i en buske!

Hur man förälskar sig...Ja, detta sistnämnda är något som händer huvudpersonen i Emmy Abrahamsons nya bok, Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske, en bok som också är hennes första riktad mot en vuxenpublik.

Boken handlar om svenska Julia som bor ensam i Wien med sin katt. Hon arbetar som engelskalärare på Berlitz och drömmer om att bli författare. I huset där hon bor står det ”E. Jelinek” på brevinkastet vid en av dörrarna, så alla motgångar vad gäller författardrömmen, skyller hon på att författarkvoten i huset redan är fylld. Julia vantrivs med sitt jobb och har en strulig relation med en missbrukande österrikare i bagaget. En dag när hon ska hålla i en privatlektion träffar hon av en slump kanadensaren Ben, som är hemlös och bor i en buske. Han är hårig, sliten, smutsig och öldrickande, men Julia ser ändå igenom allt detta. De träffas på nytt, förälskelsen spirar och snart är de ett par.

Jag tycker att Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske kan beskrivas som en komisk och charmig kärlekshistoria med glimten i ögat. Som läsare vet jag inte riktigt varför Julia inleder denna spännande, men något underliga och smått normbrytande relation – är det bara för att hon är:

  • allmänt uttråkad,
  • trött på att vara ensam,
  • för att hon helt enkelt är i ett skede av sitt liv, då hon bejakar livets alla inviter till fullo eller
  • samtliga ovan?

För superförälskad verkar hon inte vara, inte i början i alla fall. Varefter jag läser känner jag med Julia, och undrar, om hon ska falla tillbaka i gamla mönster vad gäller kärleksrelationer eller om detta faktiskt är en kärlek för livet (och som slutar lyckligare än exemplen i inledningen). Jag gillar att denna boks handling är full av populärkulturella referenser som stundom kan verka glättiga, men att handlingen samtidigt har en smått allvarlig underton där det österrikiska samhällsklimatet mindre trevliga sidor skiner igenom.

/ Anna R, Stadsbiblioteket

Här finns boken!
Emmy Abrahamsson Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s