Kategorier
Allmänt

Miniatyrmakaren

 

 Miniatyrmakaren är den unga brittiska författaren Jessie Burtons debutroman.

MiniatyrmakarenBokens handling utspelar sig under några månader i 1680-talets Amsterdam. Den unga Petronella Oortman kommer till Amsterdam för att bosätta sig hos sin äldre make Johannes Brandt. De hade hastigt gift sig några veckor tidigare. Det är ett resonemangsäktenskap. Petronella är av börd, men saknar ekonomiska medel. Johannes har själv med hårt arbete byggt upp både en förmögenhet och en ställning i samhället.

Att Johannes jobbar och reser mycket har Petronella förstått, men varför när han väl är hemma bryr han sig inte om henne. Hon beklagar sig för Johannes. Han svarar med att köpa henne ett stort lyxigt utfört dockskåp. Dockskåpet är en exakt kopia av deras hem. Hon får dock själv inreda dockskåpet efter eget tycke och smak. Han ger henne dockskåpet så att hon ska ha något att roa sig med när han inte är hemma eller riktigt har tid med henne. Naturligtvis blir hon först tvärförbannad. Det är Johannes hon vill ha inte en leksak.

Hon får också en förteckning över hantverkare i Amsterdam. I denna hittar hon en enda miniatyrmakare. Hon låter beställa några saker till dockskåpet, för att visa att hon inte ringaktar Johannes gåva. När hennes beställning kommer visar det sig att det är otroligt skickligt gjorda miniatyrföremål. Med beställningen kommer några saker som inte har beställt. Sakerna gör henne konfunderad, men den stora frågan för henne är varför Johannes visar så lite intresse för henne och vem är den mystiske miniatyrmakaren och hur kan han/hon veta så mycket om henne?

        Ju längre man kommer in i handlingen desto fler saker blotläggs samtidigt som nya frågor dyker upp. En mycket underhållande roman.

Finns boken på ditt bibliotek?!
Jessie Burton Miniatyrmakaren

Jörgen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s