Kategorier
Boktips Vi på bibblan läser

Bricken – en sågverksunge

Undrar ni vad som händer på Stadsbiblioteket till hösten?!
En rolig sak är att vi får besök av författaren Vibeke Olsson.
Böcker som ni kanske känner till av henne är Molnfri bombnatt, romansviten om Sabina i Romarriket, serien om Bricken eller nyutkomna Drömmen om Elim (2016).

sågverksungenGemensamt för Vibeke Olssons böcker är att det är historiska romaner. Jag blev nyfiken på just böckerna om Bricken, en serie böcker om sågverksarbetare i Svartvik (utanför Sundsvall) på 1800-talet och läser första boken i serien som heter Sågverksungen. Bricken som endast är 11 år har redan börjat arbeta i sågverket. Hon jobbar just i den tid när det uppstår en stor strejk i Svartvik, den största strejken i Sverige just vid denna tid – Sundsvallsstrejken 1879.

Bricken är född under missväxtår och är ensambarn på grund av att hennes syskon inte överlevt sina första år. Det är ett hårt liv för Bricken, hennes familj och de andra arbetarfamiljerna med ont om mat, lönesänkningar, långa arbetsdagar med mera. Brickens liv är dock inte enbart nattsvart. Ur ett barns perspektiv får vi ta del av barns lekar på 1800-talet, fantasier om livet i Amerika som alla pratar om, funderingar kring klass och samhällets uppdelning, om religion och om livet i stort.

Detta är på många sätt en allåldersbok som ger oss perspektiv på det liv vi har idag och hur Sverige har utvecklats. Det är en varm bok, mycket på grund av barnets naiva och nyfikna utgångspunkt. Det varma och ljusa samspelar med den fasansfulla läsningen om misären, fattigdomen och hungern hos familjerna. Det finns humor och allvar i en bra balans och jag kommer att tänka på Moa Martinsons fantastiska Mor gifter sig, som på många sätt liknar denna om Bricken.

Mer information om författarbesöket där Vibeke Olsson kommer till Halmstad för att prata om sina böcker hittar ni på bibliotekets hemsida i augusti!

Jessica

Här finns Vibeke Olssons böcker!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s