Kategorier
Vi på bibblan läser

Post festum

Pleijel_Agneta_9 SpådomenStadsbibliotekets 10-årsjubileum har klingat av, tårtan är slut och vardagen är tillbaka. Ett av de bästa minnena från festen är författarprogrammet med Agneta Pleijel. Hennes senaste roman Spådomen: en flickas memoarer är som titeln antyder: en flickas memoarer. I romanen skildras uppväxten på olika ställen; Stockholm, USA och Lund.

Det handlar om att bli vuxen. Hur blir man det? Det handlar om kärlek. Hur blir med ens egen uppfattning om kärlek  när ens föräldrar är dåliga förebilder; pappan otrogen, mamman olycklig och tystnaden är total.  Det handlar också om hur en familj fungerar som kommunicerande kärl, hur snart man påverkas av varandras sinnestillstånd. Skratt är inte det enda som smittar i en familj utan även oro, ilska och frustration. Det mesta smittar även om känslorna är ordlösa.  Huvudpersonen i boken lider med sin plågade, bedragna mamma men känner också samhörighet med fadern och mest av allt är hon så småningom mycket trött på att dras med i deras äktenskapliga moras. Hon vill leva sitt liv, fri från dem.

I romanen finns också faster Ricki, det är henne som spådomen handlar om. I mogen ålder träffar hon en man och det äktenskapet blir mycket lyckligt, även om Rickis liv inte precis är okomplicerat för det. Huvudpersonen står sin faster nära och får här också ett vittnesmål om att livet kan gestalta sig på olika sätt, inte minst äktenskapet. En motpol mot föräldrarnas konfliktfyllda tillvaro.

Det är en fängslande roman som också handlar om sexualitet och frigörelse. Om att bli en någorlunda hel människa.

Jag tycker att alla Agneta Pleijels böcker är läsvärda. Talande nog finns många av dem fortfarande att köpa i bokhandeln, hur många romaner från 1980-talet gör det? Och givetvis finns de att låna på biblioteken! Här kommer tips på ytterligare några favoriter:
Vinter Hundstjärnan Fungi Lord

 

 

 

 

En vinter i Stockholm Hundra dagar, hundra anteckningar. Om övergivenhet, konst, musik och skapande. Och inte minst: Hur blir man en person som sätter ett högt pris på sig?

Hundstjärnan Tematiskt påminner denna bok om Spådomen, en flicka granskar sina föräldrar med skarp blick. – Är det så här livet kommer att bli för mig också? En bok om lögner och ensamhet och om hur fantasin och berättandet kan vara en tröst.

Fungi: en roman om kärleken. En klassisk bildningsroman om en 1800-talsfilosof, Franz Wilhelm Junghuhn, som reser ut i världen. Språklig fröjd kombinerad med vetenskaplig fakta ger en bok som lever länge i minnet och som man gärna återvänder till.

Lord Nevermore Tiden är strax före andra världskriget, en forskare och en konstnär reser från Polen till tropikerna. En storslagen roman där de båda vännerna funderar kring kärlek och vetenskap.

Elisabeth

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s