Kategorier
Allmänt

Jag har alltid varit rädd för havet

John Ajvide Lindqvist: Människohamn 2008

Jag har alltid varit rädd för havet. Jag tycker inte om att åka båt. Jag älskar strandpromenader och bad, men tycker det mörka vattnet är lockande på ett hotfullt sätt. Vad finns egentligen där nere i djupet?

MänniskohamnI romanen Människohamn är det just havet som hotar den lilla ön Domarö i Roslagen. Boken börjar med att Anders och Cecilias dotter Maja försvinner när de besöker öns gamla fyr. Maja går ut på isen, det finns ingenstans att ta vägen, ingenting att försvinna in i eller bakom, men försvunnen är hon, utan ett spår.

När Anders flera år senare återvänder till Domarö, ensam och alkoholiserad, får han på märkliga vis kontakt med sin dotter, men han får också veta mycket om öns hemska historia och om havet som hållit öborna i ett fast grepp under decennier. Havet som är ont och vill människorna illa.

Människohamn är en riktigt otäck bok för den som sedan tidigare är rädd för havet, men liksom Ajvide Lindqvists andra romaner är den mycket välskriven, spännande och fängslande.

Carolina Hedin, bibliotekarie Stadsbiblioteket

Finns boken på ditt bibliotek?
Människohamn av John Ajvide Lindqvist

Några andra favoriter:
Låt den rätte komma in
Lilla stjärna
Himmelstrand

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s