Kategorier
Allmänt

Bevingat: magiska möten

Magiska möten i Fågelmarken av Brutus Östling

Bevingat Brutus ÖstlingOm man inte har tillbringat det senaste decenniet under en sten, så är namnet Brutus Östling synonymt med makalösa fågelbilder. Jag skulle tro att de allra flesta som börjat ägna sig åt fågelfotografering de senaste tio åren har Brutus Östlings bilder på näthinnan när de ger sig ut i markerna i hopp om kunna få till åtminstone en enda bild som har det där lilla extra. Det går inte att närma sig konsten att fotografera fåglar utan att stöta på Brutus Östling. Hans bilder talar för sig själv. Bilderna är tagna med stor kärlek till fåglar och kan därför också visa vilka fantastiska varelser de är oavsett om det rör sig havsörnar, skedstorkar, korpgamar eller brushanar.

I Bevingat tar Brutus Östling med oss på en resa till olika biotoper där fåglar finns. Det är Antarktis isvidder, där pingviner trotsar snö och kyla. Svalbards fågelberg med sina havssulor, tretåiga måsar och spetsbergsgrisslor. Havets eleganta segelflygare – Albatrosserna. Gamar i den nya såväl som den gamla världen porträtteras. Våtmarkernas vadare, hägrar och storkar. Ugglor i de nordliga skogarna. Arterna är många och bilderna fångar såväl fåglarnas beteende som deras skönhet.

En allvarlig sida till all skönhet finns också med i den berusande fågelprakten. I den gamla världen finns 16 gamarter. Av dessa är tolv hotade. De gamarter, som hör hemma i Indien och Sydostasien uppvisade kastrofala nedgångar i antal under 1990-talet. Visa arter minskade i antal med så mycket som 98 – 99%! Ett forskarteam upptäckte att dessa otroliga nedgångar hade sin rot i läkemedlet Diklofenak. Det är ett smärtstillande och antiinflammatoriskt läkemedel, som hade börjat användas för att göra boskapen i Indien och Pakistan motståndskraftigare emot sjukdomar. 2006 – 2010 förbjöds därför har Diklofenak i Indien och Bangladesh. Tyvärr så bryr sig girigheten inte om huruvida den på sin väg till omhuldade vinsten utrotar några gamar eller örnar. Under 2013 börjar därför Diklofenak under namnen Diclovet, Dolofenac och Reuflogin att säljas i Spanien och Italien för att användas på boskapen i dessa länder. Spanien är ett av Europas viktigaste länder när det gäller att bevara hotade gamar och örnar. Arter som grågam, smutsgam och lammgam är direkt hotade. I ett flertal afrikanska länder marknadsförs dessutom Diklofenak aggressivt.

Om inte girighet hotar och dödar våra fåglar så tar fåfängan vid och svingar svärdet. Den ståtliga ägretthägern, som nästan årligen kan ses i Halmstad, jagades hänsynslöst för sina långa s k ägretter. Ägretterna är långa fjäderplymer som växer ut på hanens rygg under häckningsperioden. Fåfängans förfärliga mask kom att betrakta dessa plymer som det yttersta hattprydnadsmodet för den modemedvetna kvinnan i början av 1900-talet. Denna modenyck höll på så när att kosta oss Ägretthägern.

I bokens efterord berättar Erik Hansson, som driver Natursidan.se om fåglarnas betydelse som indikatorer på hur vår värld mår.

Jörgen
Finns boken på ditt bibliotek
Bevingat: magiska möten i fågelmarker av Brutus Östling

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s