Kategorier
Allmänt

Tips på julläsning!

NAP-13074632

Snart är det jul igen och vi passar på och ge lite skönlitterärara boktips! Vill du ha fler tips? Se då även bibliotekets julkalender för fler tips! Till Nissans Nissar

 

Jessica, Stadsbiblioteket 

kriget-har-inget-kvinnligt

Jag har precis läst: Kriget har inget kvinnligt ansikte av Svetlana Aleksijevitj. En gripande bok med reportage av flera olika kvinnor som deltog i Andra Världskriget. De stred för sitt land precis som männen, men har inte tidigare skrivits in i historien. Räds inte att läsa denna Nobelpristagare! Boken är lättläst och spännande, men självklart också hemsk då många detaljer kring krigets fasor skildras.

fripassagerarenUnder julen ska jag läsa: Fripassageraren av Christina Wahldén. Första svenska författaren (vad jag vet) som ger sig på Steampunk-genren. Steampunk är en typ av science fiction där man  älskar ångmaskiner, luftballonger och annan teknik från industriella revolutionen. I den här boken beger sig två syskon till den Afrikanska kontinenten på ett äventyr där de ska leta rätt på sin försvunna mamma.

Carolina:

Jag har precis läst: Patti Smith: Just kids

Under julen vill jag läsa: Cilla Naumann: Bära barnet hem

just-kidsbära-barnet-hem

Eva, Söndrums bibliotek:

mrs-angles-tårtbageriJag har precis läst: Mrs. Angels tårtbageri av Gaile Parkin.I en hyreslägenhet i Kigali i Rwanda driver Mrs. Angels sitt tårtbageri, där bakar hon de mest fantastiska och personliga tårtor på beställning. Det blir allt från födelsedagstårtor, bröllopstårtor till sorgsna begravningstårtor och för Mrs. Angels är det viktigt att tårtan ska passa precis till det rätta tillfället, och ännu viktigare, till den person som tårtan är ägnad. Ett förtroendefullt samtal över en kopp te ger henne den information hon behöver. Och det ger henne också insyn i många olika levnadsöden. Mrs. Angels är intresserad av människor och kan hon ge ett vänligt råd eller på något sätt hjälpa andra så gör hon det med stort engagemang och ett generöst hjärta. Humor och försoning har också en stor plats i hennes liv och gör henne till den starka och charmiga kvinna hon är. Vi får möta många intressanta människoöden i romanen och det är en varm och medmänsklig berättelse som utspelas i efterdyningarna av de grymma folkmorden i Rwanda.

jul-med-bob

 

Under julen ska jag läsa: Jul med Bob av James Bowen. Den tredje boken om gatukatten Bob som vintern 2010 kom in i missbrukaren James dystra och utsatta liv.Från att James tidigare knappt tänkt på sig själv, än mindre på andra människor, ger katten Bob innehåll och mening i James liv. En sann berättelse om en den underbara relation som kan uppstå mellan en människa och ett djur.

Erika, Stadsbiblioteket

storebror-ser-digJag har precis läst: Storbror ser dig av Glenn Grenwald. En fantastisk bok skriven av en av de journalister som hjälpte Edward Snowden att presentera de läckta NSA-dokumenten. Boken är dels en översikt över vad dokumenten innehöll och dels historien om hur Grenwald och Snowden möttes och deras sammarbete. En väldigt tänkvärd bok som gör mig lite mörkrädd över hur övervakningssituationen ser ut idag, men mycket läsvärd.

god-jul

Under julen ska jag läsa: God Jul : En berättelse av Jonas Karlsson. Som ett avbrott från den skrämmande och informerande Storebror ser dig, så tänkte jag läsa en rolig och lite lättare julberättelse som handlar om byråkrati inom kommunen, och som kommunalt anställd själv så låter den mycket passande för tiden.

 

Anna R, Stadsbiblioteket:

Jag har precis läst: Författaren Camilla Grebe har tidigare skrivit ett flertal böcker om psykologen Siri Bergman tillsammans med sin syster Åsa Träff och en Moskva Noir-trilogi tillsammans med Paul Leander-Engström, men nu debuterar hon som författare på egen hand med den psykologiska thrillern Älskaren från huvudkontoret.

älskaren-från-huvudkontoretBoken inleds med att mordutredaren Peter Lindgren anländer till en brottsplats där en kvinna brutalt halshuggits. Lägenheten tillhör Jesper Orre, VD för en stor klädbutikskedja, som nu är försvunnen. I en parallellhistoria möter vi 25-åriga Emma Bohman som arbetar som säljare i en butik tillhörandes samma klädbutikskedja och som har en hemlig kärleksrelation med Jesper, varav titeln på boken. Det brutala mordet börjar mer och mer likna ett ouppklarat fall som polisen arbetade med för tio år sedan och kallar därför in beteendevetaren Hanne Lagerlind som deltog som expert i den utredningen.

Man plöjer den här boken fort och spänningen är stundom olidlig! Jag kände att jag motvilligt slet mig från läsningen när jag på kvällen var tvungen att släcka lampan, skulle gå jobba lördagspass och dagen därefter skulle följa med dottern till simträning. ”Låt mig läsa i fred!”, ville jag liksom utropa. Mycket spännande underhållning för stunden!

I jul ska jag läsa: I jul ska jag frossa i allehanda spänningsromaner och bland annat läsa:

disclaimer

Disclaimer av Renée Knight Kvinna börjar läsa skönlitterär bok och känner plötsligt igen sig själv i berättelsen, då hennes mest mörkaste hemlighet beskrivs och den hämnd som författaren planerar för henne följer…

sudden death

 

Sudden death av Anne och Even Holt –  En fotbollspelare faller omkull och en hjärtläkaren i publiken räddar livet på honom, varefter jakten på ett illegalt dopingpreparat som orsakar hjärtstillestånd påbörjas.

 

Elisabeth Stadsbiblioteket:

Sirkka Turkka En hund i strumpbyxor        En hund i strumpbyxor
Jag har just läst denna diktsamling. Den kom in i mitt liv med stormsteg. Med hundar, stenar, musik och natur. Med poetisk kraft och friskhet. Mot en fond av vemod tecknar författaren fritt och vackert. Hon använder överklivningar (enjambement) och blandar högstämt med populärkultur. Jag läser och njuter och citerar:

Och om jag nu brinner, brinner jag

med mitt hus,

och denna flyktiga eldsvåda och lätta ångest

som är livet

I jul ska jag läsa om flera noveller av Alice Munro. Ibland har jag varit för glupsk och  sträckläst, nu ska jag långsamt avnjuta en novell i taget. Enligt samma princip som gäller den bästa sortens praliner. En i taget, smaka noga och långsamt låta aromen klinga av.

brinnande livetkärlek vänskapför mycket lycka


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s