Kategorier
Allmänt

Rapport från en förläggardag!

För några veckor sedan fick jag möjlighet att åka till Göteborg och gå på förlagsdag. Dagen ordnas varje höst av Svenska Bokhandlareföreningens Västra krets. Det är en heldag i bokens tecken för bibliotekarier och bokhandelsanställda. Här fick jag möjlighet att träffa flera spännande debutanter och några redan etablerade författare. Förlagen presenterade höstens utgivningar. En fullspäckad dag som gav mig många tips på bra spännande böcker att ta med mig hem till biblioteken.

Här kommer två av mina favoriter.
clinchMästare

Clinch av Martin Holmén
En Noir-deckare som utspelar sig i 30-40 talets Stockholm. Första delen i en trilogi där varje bok är ett avslutat fall. Huvudfiguren är Harry, fd boxare och sjöman. Handlingen tar sin början 1932, Krugerkraschen, depressionen. Samhället som har en fot i den moderna världen håller andan, det är hög arbetslöshet. Det gäller att överleva.

Harry har ”karltycke” som det hette på den tiden och det var olagligt. En händelse i det förflutna har gjort att det har kommit ut, Harry lever nu på marginalen. Han hyr ett rum i arbetarkvarteren, ovanpå en begravningsbyrå vars chef är hans ände vän. Harry försörjer sig som indrivare. Historien börjar när en av de personer Harry varit hemma hos för att driva in pengar hittas mördad och han blir misstänkt för mordet.

Det är mycket som krockar i karaktären Harry, han är tuff men inte utan känslor. Att skildra homosexualiteten i arbetarklassen på detta sett är något nytt. Det är en bok med mycket action.

Mästare, väktare, lögnare, vän av Christoffer Carlsson
Christoffer Carlson har blivit en av mina favoritdeckarförfattare. Hans böcker gräver i huvudfigurernas inre, har en psykologisk spänning och innehåller mycket mer än bara blod och våld.

Här möter vi polisen Leo Junkers som ställs inför sitt tredje fall. En bok med svart humor, försoning och en dold hemlighet. En äldre man hittas skjuten till döds i det lilla samhället Bruket. Leo Junker kommer dit och blir varse det lilla samhällets mörka hemligheter. Boken utspelar sig också i Stockholm 1984. En hemlighet som bara måste avslöjas och efter det finns det ingen återvändo.

Annika

Finns böckerna på ditt bibliotek?
Clinch av Martin Holmén
Mästare, väktare, lögnare, vän av Christoffer Carlsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s